In onze nieuwe serie #techtalks bespreekt een topspreker iedere aflevering een actuele, technologische uitdaging of toekomstige trend. Omdat Oktober weer Nationale Cybersecurity maand is, staat dit onderwerp in deze eerste aflevering centraal. 1 op de 5 bedrijven in Nederland maakt kans om slachtoffer te worden van een cyberaanval met grote impact, ook als zij antivirussoftware en een firewall hebben. Om de kans op een cyberaanval op jouw bedrijf te verkleinen, duiken we daarom in deze eerste aflevering met Edwin van Andel in het hoofd van een hacker.

#techtalks is een samenwerking tussen Business Insider en Vodafone Business. In #techtalks laten inspirerende topsprekers je in slechts 10 minuten zien hoe jouw bedrijf veilig digitaal kan groeien met technologie. Bekijk meer talks op businessinsider.nl/techtalks.

Trump-hacker

Edwin van Andel is sinds zijn dertiende hacker. In 2016 hackte hij het Twitteraccount van Donald Trump. Trumps wachtwoord? ‘Yourefired!’. Tegenwoordig is Edwin CTO bij beveiligingsbedrijf Zerocopter. Hij is met de ‘Guild of Grumpy Old Hackers’ actief in het begeleiden van jonge hackers en probeert hen een ethisch gevoel bij te brengen. Dat is nodig, omdat jonge slimme hackers vaak de gevolgen van hun acties niet goed kunnen overzien en grote schade kunnen aanrichten bij bedrijven.

In het hoofd van de hacker

Het voornaamste doel van hackers is op zoek gaan naar kwetsbaarheden in bedrijfssystemen en de risico’s in kaart brengen. Daarvoor gebruiken ze verschillende tactieken. Ze zijn gek op puzzels en denken voornamelijk buiten de kaders. Als je weet hoe een hacker denkt en werkt, kun je beter begrijpen hoe je je eigen bedrijfsgevoelige data kunt beschermen tegen aan cyberaanval. Zo kun je proactief beveiligingsmaatregelen nemen om potentiële aanvallen op jouw bedrijf te voorkomen en medewerkers beter trainen op het herkennen van en reageren op cyberaanvallen.

Wachtwoordopbouw kraken: 65% slagingskans

Eén van de technieken die hackers gebruiken, is het ontcijferen van wachtwoorden. Maar liefst 65% van de mensen heeft een wachtwoord dat begint met een hoofdletter, vervolgens 3 of 4 kleine letters, dan 2 cijfers en als laatste een uitroepteken. Volgens Edwin is dit type wachtwoorden makkelijk te raden door hackers. Je kunt daarom het beste een lang wachtwoord gebruiken. Ben jij benieuwd naar tips voor een beter wachtwoord? Bekijk dan de bovenstaande #techtalk.

#techtalks is een samenwerking tussen Business Insider en Vodafone Business. Samen met Vodafone Business als partner kan jouw business groeien, kan je hackers te slim af zijn en kan je overal werken waar het voor je mensen werkt. #werktgewoon