• Een voormalige topmanager van Spotify heeft in 2019 gezegd dat het platform is ontworpen om muziek te distribueren, niet om artiesten te betalen.
  • “Ik denk dat Taylor Swift geen 0,0001 dollar per stream extra nodig heeft”, zei Jim Anderson tegen zanger Ashley Jana.
  • Op Spotify heb je ongeveer 250 streams nodig om 1 dollar te verdienen.

Een voormalige directeur die het Zweedse streamingplatform Spotify mede heeft opgebouwd, heeft enkele jaren geleden gezegd dat Spotify nooit is gemaakt om artiesten te betalen.

“Spotify is gemaakt om een probleem op te lossen”, zei Jim Anderson, die ook About.com mede heeft opgericht. Hij deed deze uitlatingen in 2019 op een conferentie van de muziekindustrie in New York, blijkt uit een onlangs uitgebrachte opname van het evenement.

“Het probleem was dit: piraterij en de distributie van muziek. Het doel was om de muziek van artiesten te verspreiden. Het probleem was niet dat artiesten betaald moesten worden.”

De opmerkingen van Anderson zijn opgenomen door singer-songwriter Ashley Jana, die de opname pas deze week deelde, omdat ze eerder bang was voor vergelding door de muziekindustrie, aldus Digital Music News.

Anderson gebruikte superster Taylor Swift als voorbeeld door te zeggen dat zij een verhoging van haar streaming royalty's "niet nodig heeft."

Swift pleit sinds 2014 voor verandering in de muziekindustrie. Toen publiceerde ze een essay in The Wall Street Journal waarin ze stelde dat "muziek niet gratis mag zijn." In hetzelfde jaar verwijderde Swift haar "1989"-album van Spotify.

In reactie op de aanzwellende kritiek lanceerde Spotify-oprichter en CEO Daniel Ek onlangs het initiatief Loud and Clear om "licht te werpen op de gecompliceerde economie van muziekstreaming."

Ek schreef dat een van de doelen van Spotify is om artiesten te helpen de kost te verdienen door kansen te creëren, waardoor muzikanten meer luisteraars kunnen bereiken. Hij stelde dat fans uiteindelijk het financiële lot van muzikanten bepalen.

De Amerikaanse artiestenvakbond Union of Musicians and Allied Workers (UMAW) organiseerde afgelopen maart internationale protesten tegen Spotify. Het bedrijf voldeed niet aan de eisen van de vakbond zoals het royaltytarief van één dollarcent per stream.

In een interview met The Verge van afgelopen februari zei Ek dat de toekomst van Spotify afhangt van meerdere inkomstenbronnen, waardoor muzikanten het beste kunnen beslissen hoe ze hun geld kunnen verdienen aan hun fans.

"Wat wij ons realiseerden is dat we niet langer een kleine startup uit Zweden zijn", vertelde Ek tegen The Verge. "Wij zijn in feite een heel belangrijk platform voor veel van deze artiesten."

Spotify heeft het verzoek van Insider om commentaar afgewezen.

LEES OOK: Apple misbruikt marktmacht bij muziekstreaming, volgens Brussel – dat is goed nieuws voor Spotify