Chauffeurs van de Taxicentrale Amsterdam (TCA) gaan proefrijden met de Toyota Prius Plug-in.

Dat meldt Toyota in een persbericht.

De Prius Plug-in zal met ingang van medio oktober worden ingezet voor reguliere taxiritten in en rond Amsterdam. TCA zegt graag te willen bijdragen aan een beter leefklimaat. Op dit moment rijden er al relatief veel schone, elektrische deelauto’s rond in de stad.

Een schonere stad

De Toyota Prius Plug-in wordt in eerste instantie voor een periode van zes maanden ingezet. TCA wil haar chauffeurs in die periode prikkelen om hun eigen taxi te laten staan en te kiezen voor een Prius-met-stekker.

“TCA wil graag helpen om de luchtkwaliteit in Amsterdam te verbeteren, en taxi’s kunnen écht iets bijdragen om dat doel te realiseren omdat ze in en rond de stad veel kilometers maken”, aldus Richard Olling van TCA.

Prius-taxi populair in buitenland

De Prius wordt al jaren succesvol als taxi in het buitenland gebruikt. Volgens Toyota importeur Louwman & Parqui  is dat in grote steden als Stockholm, Boedapest of Madrid ook het geval.

De auto biedt plaats aan vijf volwassen en hun bagage, en zou voor taxichauffeurs aantrekkelijk zijn omdat er veel belastingvoordelen aan vast zitten. Of de hybride auto van Toyota ook echt gaat aanslaan onder de taxichauffeurs, moet nog blijken.

Andere alternatieven

TCA is niet  de eerste die komt met elektrisch rijden. Er rijden in Amsterdam al elektrische taxi’s zoals Taxi Electric.

Ook is Car 2 Go ,waarbij Amsterdammers met rijbewijs zelf elektrisch kunnen rijden en per rit betalen, erg populair. Via een app op je smartphone kun je dan zien waar er in de buurt een elektrische smart van Car 2 Go staat die vrij is en deze pakken door in te loggen en weer uit te loggen. Het is een mix van autoverhuur en taxi.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl