Freelancers in de Randstad waren in de zomermaanden van 2013 beter af dan een jaar eerder. Dat concludeert payrollbedrijf Tentoo op basis van onderzoek onder 20.000 freelancers die bij dit bedrijf zijn aangesloten.

Niet alleen ontvingen freelancers gemiddeld een hoger uur- of dagloon, ook werden zij meer uren ingeschakeld dan in het derde kwartaal van 2012. Gemiddeld draaiden freelancers in de maanden juni, juli en augustus 8,5 procent meer omzet dan een jaar eerder.

Bij Tentoo staan voornamelijk zelfstandigen ingeschreven die door de fiscus niet volledig als ondernemer worden gezien. Een zelfstandige die gebruikmaakt van payrolling besteedt daarmee een groot deel van zijn administratie uit aan het payrollbedrijf. Zo hoeft hij bijvoorbeeld zelf geen facturen te versturen.

Grote verschillen

Ondanks dat er gemiddeld hogere tarieven in rekening worden gebracht, is het toch nog lang niet in iedere stad hosanna voor de kleine zelfstandige. De verschillen tussen de steden zijn enorm. Waar Rotterdamse freelancers gemiddeld slechts één procent meer omzet draaiden dan een jaar geleden, groeide de omzet van de Utrechtse zelfstandige gemiddeld met maar liefst een kwart.

Voor het hoogste uur- of dagloon moeten freelancers nog altijd in de hoofdstad zijn. Toch voelt Amsterdam de hete adem van Utrecht in de nek. De omzet van Utrechtse zelfstandigen is nu al twee kwartalen op rij aanzienlijk hoger dan in dezelfde kwartalen van 2012. Daardoor is de Domstad nu na Amsterdam de meest lucratieve stad voor freelancers.

Als we de eerste drie kwartalen van 2013 vergelijken met de eerste drie kwartalen van 2012 is de omzetstijging iets lager. Dit geldt voor zowel de Randstad als voor de vijf steden. Toch zijn de Utrechtse freelancers ook dan met een gemiddelde omzetstijging van 18,4 procent koploper.  Rotterdamse zzp'ers zagen hun omzet van januari tot en met september 2013 gemiddeld met 0,8 procent groeien ten opzichte van een jaar eerder.

Webdevelopers en webdesigners

De explosieve groei van de omzet van zelfstandige Domstedelingen is volgens Tentoo vooral toe te schrijven aan webdevelopers en webdesigners. "Zij werken doorgaans in branches waarin het goed gaat", vertelt Paul den Ronden,  financieel directeur van Tentoo.

Volgens Den Ronden is de explosieve stijging in Utrecht in ieder geval niet het gevolg van een groot aantal nieuwkomers, die in 2012 nog helemaal geen omzet hadden. "Het aantal freelancers in Utrecht is redelijk stabiel", aldus de financieel directeur. Hij verwacht dat Utrecht Amsterdam snel voorbijstreeft als meest lucratieve stad.  "Dat moet binnen één à twee jaar bereikt kunnen worden."

Dat de omzetstijging van zelfstandige Rotterdammers achterblijft, heeft volgens Den Ronden te maken met het soort werk dat zij doen. "In Rotterdam zijn artiesten, verkopers en ondersteunende functies bij evenementen relatief sterk vertegenwoordigd", legt Den Ronden uit. "En dit zijn de branches en activiteiten die het nog moeilijk hebben."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl