Het Amerikaanse winkelconcern Target trekt de portemonnee om een deel van de schade te vergoeden die ontstond door een groot datalek bij het bedrijf, eind 2013. Daardoor kwamen betaalgegevens van zo’n 40 miljoen klanten op straat te liggen.

Target meldde dinsdag dat het met creditcardmaatschappij Visa een schikking heeft getroffen. Financiële details werden niet vrijgegeven, maar volgens zakenkrant The Wall Street Journal is met de overeenkomst een bedrag van 67 miljoen dollar (61 miljoen euro) gemoeid.

De deal moet nog wel goedkeuring krijgen van de banken die de getroffen Visa-betaalkaarten hebben uitgegeven. Een aantal grote partijen hebben volgens Target hun steun al toegezegd. Een eerdere deal met MasterCard ging niet door omdat de banken er niet mee instemden.

Schade verhalen

Banken draaien in principe zelf op voor frauduleuze betalingen met hun krediet- en betaalkaarten en voor kosten die gemaakt moeten worden om ‘gekraakte’ passen te vervangen. Bij een groot datalek proberen Visa en MasterCard doorgaans namens de financiële instellingen de schade te verhalen op het verantwoordelijke bedrijf.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl