Bij Duitse tankstations aan de grens met Nederland zijn de prijzen woensdagochtend fors gedaald. Dat komt door de belastingverlaging met 35 cent per liter benzine en 17 cent voor diesel.

Een liter benzine E10 kostte aan de pomp vlak voor 07.00 uur vanaf 1,85 euro. Diesel kost rond de 1,90 euro. Het gaat om een momentopname, want in Duitsland worden de prijzen meermaals per dag bijgesteld. De prijzen verschillen per tankstation, en kunnen van moment tot moment fluctueren.

In Nederland daalden de prijzen voor benzine en diesel ook in april, na een verlaging van de accijns voor benzine met 17 cent per liter en een verlaging van de accijns op diesel met 11 cent per liter. In mei zijn de benzineprijzen echter weer wat opgelopen.

De prijs per liter ongelode benzine is op 16 mei opgeklommen tot 2,18 euro, blijkt uit data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op basis van gegevens van tankpasuitgever Travelcard. De dieselprijs is na de daling van begin april min of meer stabiel gebleven. Dit gaat om daadwerkelijk getankte prijzen die een beter beeld geven van de markt dan de adviesprijzen van oliemaatschappijen, die vaak wat hoger liggen dan de prijzen die tankstationhouders rekenen.

De hoge prijzen van diesel en benzine zetten automobilisten in Nederland de afgelopen maanden aan om hun tank minder vol te gooien om zo wat geld te besparen, zo meldde radiozender BNR maandag op basis van een analyse van economen van ING. Het wordt nu dus wel relatief voordelig om de tank in Duitsland wel helemaal vol te gooien.

Drukte bij tankstations net over de grens met Duitsland valt nog mee

De drukte aan enkele tankstations langs de grens viel woensdagochtend vroeg nog mee. Bij twee pompstations in Karken, net over de grens bij Posterholt, stonden rond 07.00 uur auto's voor alle pompen, maar er had zich nog geen rij wachtenden gevormd.

Bij Esso in Karken kwamen veel automobilisten echter van een koude kermis thuis: ze moesten onverrichter zake doorrijden vanwege een pinstoring. Je kon er alleen cash betalen.

Een tankstation in Elmpt, over de grens bij Roermond, gaf rond 08.00 uur eenzelfde beeld te zien: wel veel af en aan rijdende Nederlandse auto's, maar geen rij wachtenden.

Aan de andere kant van de grens was het toch nog redelijk druk. Bij een tankstation in Melick toonde de vrouw achter de kassa zich gelaten. "Er is toch niets aan te doen", zei ze. Wel gaf ze aan dat veel bedrijfswagens kwamen tanken. Iets dergelijks geldt voor een tankstation langs de A73 bij Roermond.

De beheerder daar maakt zich helemaal geen zorgen. "Al twintig jaar is er een prijsverschil", zei hij. "Al voor corona gingen mensen in Duitsland of België tanken. Gelukkig hebben wij veel vaste klanten met bedrijfswagens."

LEES OOK: Nederlanders tanken minder om te besparen op benzine: prijs blijft hoog, ondanks verlaging accijns