Het aandeel Takeaway.com wordt vrijdag voor 23 euro geïntroduceerd op de beurs in Amsterdam. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl haalt daarmee, exclusief een overtoewijzingsoptie, circa 328 miljoen euro op.

In het vorige week gepubliceerde prospectus werd nog een introductieprijs genoemd tussen de 20,50 en 26,50 euro.

Takeaway plaatst in totaal bijna 14,3 miljoen aandelen, waarvan er 7,6 miljoen nieuw worden uitgegeven. Via een overtoewijzingsoptie kunnen daar nog eens zo’n 2,1 miljoen stuks bijkomen. Die overtoewijzingsoptie kan binnen 30 dagen na de eerste handelsdag worden uitgeoefend.

Er worden minder stukken naar de markt gebracht dan eerder aangekondigd. Medio september sprak het bedrijf van de verkoop van ruim 19,1 miljoen aandelen, waarvan er 8,5 miljoen nieuw zouden worden uitgegeven. Takeaway mikte op een opbrengst van minstens 350 miljoen euro.

Takeaway.com: 1 miljard waard op de beurs

Met een introductiekoers van 23 euro wordt Takeaway.com op de beurs 993 miljoen euro waard. Nog altijd een forse waardering van pakweg tien keer de omzet – als je uitgaat van een omzetniveau van ongeveer 100 miljoen euro dit jaar.

Over de eerste helft van 2016 haalde Takeaway.com een omzet van 50 miljoen euro.

Takaway.com leed in 2015 een netto verlies van bijna 20 miljoen euro en in de eerste helft van dit jaar was dat 11,5 miljoen euro.

Duitse markt

Grootste uitdaging voor oprichter Jitse Groen is de strijd in Duitsland. Uit de financiële cijfers van Takaway.com blijkt dat de operationele winst vóór afschrijvingen (ebitda) in Nederland in de eerste helft van dit jaar ruim 16 miljoen euro positief was en in Duitsland bijna 18 miljoen euro negatief.

Takeaway.com nam in 2014 de Duitse maaltijdendienst Lieferando.de over. Die levert felle strijd met concurrent Delivery Hero, om het marktleiderschap op de Duitse markt. Dat bedrijf is gelieerd aan de Berlijnse startupmachine Rocket Internet.

Het succes of falen van Takeaway.com in Duitsland wordt dus extreem belangrijk voor de manier waarop beleggers de beursdebutant zullen beoordelen.