Banken, telecomproviders, Apple en Google. Allemaal beloven ze dat we straks met onze telefoon kunnen afrekenen. Daarvoor moet die wel worden uitgerust met een speciale NFC-chip. Volgens de Nederlandse startup Daalder is dat helemaal niet nodig. De Daalder app installeren op je huidige telefoon is genoeg.

Klanten van de Rabobank of Vodafone kunnen als ze dat willen al met een telefoon betalen. In Amerika bieden Apple en Google mobiel betalen aan.

Genoeg aanbieders die zich op deze markt gaan storten, zoals Z24 eerder deze maand schreef in het artikel Mobiel betalen: wat is het, waar kun je het en waarom zou je het willen?

En toch is er een kleine Nederlandse startup die denkt dat ze het beter kan dan de banken en de techreuzen: Daalder. Verbaasd, maar ook nieuwsgierig probeerde Z24 Daalder uit (zie kader) en sprak met CEO en oprichter Renz Millenaar.

De Daalder app.

Daalder in de praktijk

De app was snel op de telefoon geïnstalleerd. De Daalder wallet vullen door er met iDEAL geld naar over te maken, was ook geen probleem. Daarna kwam eigenlijk het grootste probleem: waar vind je een winkel waar je met Daalder kunt betalen? Het aantal retailers dat Nederlands nieuwste betaalmethode accepteert, is op één hand - oké twee handen- te tellen. Op advies van Daalder zelf gaan we naar Amsterdam-Noord waar we in een hippe koffietent in een oude fabriekshal een cappuccino afrekenden met Daalder. Ook dat ging probleemloos. De app raadde op grond van locatie de juiste koffietent, en vervolgens hoefde je slechts het bedrag in te tikken, op verzenden te drukken en er was betaald.

 

 

 

Een app voor mobiel betalen. Wanneer kwam je op het idee?

"In de zomer van 2012 ik kwam in aanraking met M-pessa. Een Keniaanse betaaldienst via sms. Toen ik dat zag, dacht ik: mooi, maar dat moet toch nog makkelijker kunnen. Het idee ging niet meer weg. Daarom heb ik in 2013 ontslag genomen en ben ik samen met Reinhard Spronk en Romke de Vries Daalder begonnen."

Waarmee onderscheidt Daalder zich van andere vormen mobiele betalen?

"De banken, maar ook Apple en Google, hebben gekozen hebben voor Near Field Communication (NFC), een chip die op hele korte afstand draadloos data uitwisselt, zoals een ov-chipkaart. Je hebt dus hardware nodig. Met ons product niet.

Een ander groot verschil is dat je met onze wallet niet van bank hoeft te switchen. De Rabobank heeft wel een wallet, maar zit je niet bij de Rabobank, dan moet je van bank veranderen. En al zit je bij de Rabobank, dan moet je misschien niet van bank, maar wel van toestel wisselen. Het werkt namelijk maar met twee smartphones: Samsung Galaxy S4 en de Samsung Galaxy Note 3.

In het geval van Apple Pay moet je een dure iPhone kopen (Apple Pay is nog niet in Nederland beschikbaar, red.). Apple is bovendien verbonden aan je creditcard, waardoor het betalen ook nog eens heel duur is voor de winkelier.

Daalder werkt met elke telefoon En je koppelt niet je creditcard, maar maakt geld over met iDeal. En straks koppel je, als je dat wilt, jouw bankrekening aan Daalder."

Maar je hoeft toch niet echt te switchen als je straks mobiel wilt betalen? Misschien kan het nu alleen bij de Rabobank, maar ABN Amro en ING gaan het vast ook snel invoeren. 

"Ze zeggen het al heel lang, maar toch lukt het telkens maar niet. En dan nog. De banken hebben voor een methode gekozen waarbij de consument een nieuwe telefoon moet kopen of een chip op zijn huidige telefoon moet plakken. En de retailer moet een betaalterminal kopen."

 Hoe werkt jullie systeem dan voor de winkelier?

"Je kunt inloggen op de site en dan zie je de betalingen realtime binnen komen. De andere methode die we dit jaar nog gaan introduceren, is dat je het koppelt aan je kassasysteem."

Dus ik krijg als klant een soort digitale acceptgiro? Ik koop een cappuccino, en ik krijg een berichtje of dat klopt,en vervolgens kan ik het bedrag overmaken.

"In de toekomst gaat het zo werken. Nu is het nog wel een actieve handeling van de consument zelf. Je zoekt in onze app op locaties in de buurt, en dan komt de winkel waar je staat bovenaan te staan. Dan voer je het bedrag in en vervolgens druk je op verzenden."

Is dat niet omslachtig? 

"We hebben onderzoek gedaan in drie verschillende landen wat consumenten het liefst willen, en dat was zelf een handeling verrichten. Bij Paypal in Duitsland moet je bijvoorbeeld eerst inchecken, en moet de kassamedewerker jouw gezicht identificeren op basis van een foto op haar kassa. Dat vonden mensen heel raar. Stel dat je net bent afgevallen of naar de kapper bent geweest."

Eigenlijk maak ik dus gewoon een bedrag over. Het voornaamste verschil is dat de winkelier het meteen op zijn rekening ziet?

"Op zijn Daalder-account. En omdat wij onze eigen IT-systeem hebben, kunnen we het voor een heel aantrekkelijke prijs aanbieden."

Waarom doet de banken dit zelf niet?

"Beats me. We horen uit de markt wel vaker dat heel veel mensen er mee bezig zijn, en toch is er naast de Rabobank maar één app voor mobiel betalen live, en dat zijn wij."

Hoeveel retailers hebben jullie nu aangesloten?

"We zijn net klaar met de pilot en nog alleen in Amsterdam centrum bezig. We hebben zeven retailers nu, en honderd in de pijplijn voor deze maand."

Klinkt allemaal mooi. Maar je kunt toch nooit op tegen de grootbanken of bedrijven als Apple of Google? Dat zijn bedrijven met enorme marketingbudgetten.

"Je hebt wel een punt. Wij gaan het niet winnen met ons marketingbudget. Maar wel met ons product. Wij hebben een beter product dan de bestaande initiatieven, beter en gemakkelijker dan NFC."

Dat kan wel zo zijn, maar wordt het niet een lastig verhaal als NFC toch de standaard wordt? Mensen gaan toch niet allemaal verschillende betaal-apps op hun telefoon zetten?

"Als NFC de standaard wordt, bouwen wij het ook in. En ik denk dat mensen best meer apps willen hebben. Ze hebben nu ook verschillende bankrekeningen. Wel zul je zien dat er uiteindelijk twee of drie partijen over zullen blijven. En Daalder zou daar bij kunnen horen, omdat wij de eersten zijn."

Gokken jullie niet gewoon op een exit? Dat jullie over een paar jaar door een groot bedrijf gekocht worden?

"Dat is niet direct onze intentie. We willen het zelfstandig uitbouwen."

 Jullie app is handig in winkels, maar daar kom ik steeds minder. Zijn er al webwinkeliers die Daalder accepteren?

"Nog niet, maar het staat bovenaan ons lijstje. Het is voor webwinkels in elk geval een no-brainer om een Daalder-account te nemen. Fysiek concurreren we met pin, in Nederland online met iDeal, wat voor webwinkeliers superduur is. En in de rest van Europa met PayPal en Creditcard. En dat is nóg veel duurder voor retailers"

 Hoe verdienen jullie je geld?

" We krijgen een bedrag per transactie. Hoe hoog dat bedrag is, dat hangt helemaal af van het volume. In elk geval minder dan pin, dat voor kleine retailers tussen de 8 en 12 cent kost."

Lees ook

Mobiel betalen rukt op: drie uitdagers van iDeal

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl