Is het een boot? Is het een bubbelbad? Het is een boot én een bubbelbad. Jochem Karstanje over de Hottug.

Terwijl je lekker ligt te dobberen, wordt je sateetje langzaam gaar. Ook ’s winters is het goed uit te houden in de Hottug. Een houtgestookte kachel houdt het water minimaal een paar uur op een aangename 38 graden Celsius. Z24 sprak met Jochem Karstanje, compagnon van bedenker Frank de Bruijn. “We hebben net de vergunning voor Amsterdam binnen.”

Hoe is het idee ontstaan?

“Frank is ontwerper en woont op een oud goederenschip. Hij wilde graag een bubbelbad, maar daar was op zijn schip geen plek voor. Daarom dacht hij al snel aan een plek naast zijn boot. Ik kende Frank nog niet toen ik werd uitgenodigd voor een vrijdagmiddagborrel bij hem thuis. Ik moest mijn zwembroek meenemen en dacht: wat is dit nu weer? Het was nog maar een prototype, maar hij lag al verbazingwekkend stabiel in het water. Sindsdien werk ik als specialist op het gebied van productlanceringen met hem samen.

Hoe zetten jullie de Hottug in de markt?

“Vorig jaar op de Hiswa hebben we de Hottug als een serieus product gepresenteerd. En er een paar verkocht. Die liggen nu bij vakantiehuisjes in een recreatiegebied in het Friese IJlst. Ook naast Tinto, een restaurant op een lichtschip in Rotterdam, ligt er één. Ondernemers kunnen ze kopen en verhuren, maar we gaan ze binnenkort ook zelf verhuren.”

Waar?

Lees ook op Business Insider

“In Amsterdam. We hebben net de vergunning binnen om vijf Hottugs in de grachten te verhuren. Officieel mag je in Amsterdam je boot niet verhuren en de vergunningen voor rondvaarten zijn al tot 2020 vergeven. Maar we hebben de gemeente ervan overtuigd dat het om een innovatief product gaat. Nu zijn we op zoek naar merken die zich willen aansluiten bij ons rental station. We denken vooral aan merken die ook iets met water hebben, maar het Hardrockcafé is ook goed.”

Richten jullie je alleen op Nederland?

“Nee, er liggen ook al twee in Noorwegen. En sinds een item op de Canadese televisie krijgen we ook mailtjes uit Canada. Ik denk dat de Hottug in noordelijke landen erg populair is door de badcultuur daar. Maar we gaan dit weekend ook naar Londen, waar een viersterrenhotel bij Heathrow Airport er een heeft besteld.”

Hoe financieren jullie de Hottug?

“Hij wordt nu alleen nog op bestelling gemaakt, dus kan het goed uit eigen middelen. We hopen binnenkort wel met serieproductie te beginnen.”

Hoe veilig is een bubbelbad dat op hout wordt gestookt?

“Veilig. De Hottug is CE-gekeurd. Hij is stabiel en het kacheltje wordt gekoeld door het water eromheen. Je moet alleen een beetje oppassen met de kachelpijp. Die kan heet worden. Voordeel is wel dat je de kachel kunt gebruiken als barbecue. Dat hebben we al een paar keer uitgeprobeerd.”

Moet je de Hottug zelf besturen?

“Niet per se. Je kunt er ook een schipper bij huren. Maar wie een romantisch tochtje wil maken, zit daar misschien niet op te wachten.”

Wanneer is de Hottug een succes?

“Moeilijk te zeggen. Maar als we overal in Europa en Amerika rental stations hebben, zijn we heel tevreden.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl