• Twee vliegtuigjes met de tekst ‘9.000.000!! Bedankt. Sywert’ vlogen donderdagochtend boven de grote steden in de Randstad.
  • Het gaat om een actie van een grappenmaker die inhaakt op de omstreden mondkapjesdeal van opiniemaker Sywert van Lienden.
  • Van Lienden hield ruim 9 miljoen euro over aan de levering van mondkapjes aan de overheid, terwijl hij zei geen winstoogmerk te hebben.

Op verschillende plaatsen vloog donderdag de tekst “€9.000.000!! Bedankt. Sywert” achter twee vliegtuigjes over Nederland.

Daarmee lijkt het alsof Sywert van Lienden de Nederlanders wil bedanken voor de enorme opbrengst die hij had met de verkoop van mondkapjes aan de Nederlandse overheid. Die liggen nog altijd ongebruikt op de plank.

Hoewel een enkeling zich op sociale media verbaast over het bravoure van Van Lienden, vermoeden de meesten dat het om een grap gaat.

Tegenover het AD verklaart Van Lienden niet zelf achter de actie te zitten. Op Twitter geeft hij wel ‘likes’ op berichten en foto’s die van de actie gedeeld worden.

De twee reclamevliegtuigen zijn van het bedrijf Dutch Air Advertising. Oprichter en piloot van het bedrijf Bert van de Bunte wil niet zeggen van wie de actie komt. "De opdrachtgever wil anoniem blijven."

Het gaat in ieder geval niet om een fan van Van Lienden, zegt hij tegen RTL Nieuws. "De actie is een beetje in de trant van 'lachen toch'. Maar in de toon van de tekst zit wel kritiek."

Voor hem is het een van de leukere opdrachten, zegt Van de Bunte, die ook wel vond dat Van Lienden vanwege de enorme deal "negatief in het zonnetje gezet mocht worden".

De twee vliegtuigen vlogen vijf uur lang over de hele Randstad. Tien uur luchtreclame kost zo'n 3500 euro exclusief btw, zegt Van de Bunte, een bedrag dat volgens hem "gedeeld met een vriendengroep best te betalen is".

Sywert van Lienden deed het toch niet zonder winstoogmerk

Van Lienden sleepte vorig jaar een megaorder van 100 miljoen euro binnen bij het ministerie van Volksgezondheid voor de levering van 40 miljoen mondkapjes.

Het initiatief verliep aanvankelijk via de non-profitorganisatie Hulptroepen Alliantie. Van Lienden gaf herhaaldelijk aan het “om niet” te doen. De Volkskrant onthulde in mei dat Van Lienden de miljoenen via zijn eigen bv liet lopen. Zijn compagnons deden hetzelfde.

Van Lienden hield volgens onderzoeksplatform Follow the Money uiteindelijk 9,2 miljoen euro over aan de deal. Zijn zakenpartners verdienden elk ruim 5 miljoen euro.

Van Lienden zei tegen Follow the Money dat hij de miljoenenwinst op termijn “een maatschappelijke bestemming” wil geven, maar hij weet vanwege de gevolgen van “de huidige verwoestende mediastorm” voor zijn professionele loopbaan niet of hij die belofte waar kan maken.

Het CDA bekijkt ondertussen of de partij Van Lienden gaat royeren als lid. De opiniemaker schreef mee aan het laatste verkiezingsprogramma.

LEES OOK: 6 dingen die je wilt weten over Sywert van Lienden, die in opspraak is geraakt door zijn mondkapjeshandel