De Nederlandse startup Sustainer Homes wil een zelfvoorzienende woning leveren die past in een zeecontainer. 

Sustainer Homes is een startup uit Amsterdam en richt zich met het flexibele woonconcept ‘Sustainer’ op de woningmarkt voor starters.

“In steden als Amsterdam en Utrecht is het voor jonge mensen financieel nauwelijks nog mogelijk een huis te kopen. Tegelijkertijd ligt er vanwege de economische crisis veel bouwgrond ongebruikt te wachten op een bestemming”, zegt medeoprichter Gert van Vugt tegenover Duurzaambedrijfsleven.nl

“We voorzien betaalbare starterswoningen op gewilde locaties. We maken daarbij gebruik van uitzonderingen in bestemmingsplannen, speciaal voor tijdelijke bebouwing.”

Zelfvoorzienend, makkelijk te verplaatsen

De Sustainer is een woning gebaseerd op een standaard zeecontainter. Binnenin is een bescheiden, maar comfortabele leefruimte beschikbaar. Dankzij zonnepanelen, windturbines, een warmtepomp en een accusysteem kan de woning het hele jaar door zonder externe energietoevoer.

Van Vugt: "Volgens onze simulaties biedt het totale systeem ook in de wintermaanden dag en nacht genoeg stroom, een noodaggregaat is dus niet nodig."

Ook een wateraansluiting is niet vereist. De Sustainer vangt regenwater op en zuivert dat via membranen tot veilig drinkwater. En afvalwater wordt decentraal via een plantenfilter gezuiverd. "De Sustainer is als een gewone zeecontainer te vervoeren en binnen een dag overal in Nederland te plaatsen. Daarna kun je er direct in wonen", aldus Van Vugt.

Van zonnepanelen naar volledig huis

Gert van Vugt richtte Sustainer Homes in oktober vorig jaar op met milieutechnoloog Wolf Bierens. Beiden zijn al enige tijd actief in de markt voor zonnepanelen. Inmiddels zijn bij het team van Sustainer Homes een architect en een installatie-expert aangesloten.

Op 7 april begint Sustainer Homes, samen met tien andere jonge bedrijven, in Amsterdam aan de Startupbootcamp Smart City & Living.

Lees meer op EnergieBusiness.nl

‘Legaliseren wiet goed voor LED-markt’

'10.000 extra banen door elektrisch rijden'

Schiphol onderzoekt aanleg zonnepanelen in landingsgebied

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl