• Voor de kust van Suriname hebben TotalEnergies en Apache opnieuw een grote olievondst gedaan.
  • Suriname heeft sinds 1980 een eigen nationale oliemaatschappij en sinds 1997 een eigen raffinaderij, maar pas de laatste jaren worden echt grote hoeveelheden olie gevonden.
  • De ontginning van de nieuwe olievelden botst met de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs.
  • Lees ook: Hoeveel rek zit er nog in de olieprijs en wat is het perspectief voor Shell?

Opnieuw is een grote olievondst gedaan in Suriname. Bij proefboringen voor de kust hebben het Franse TotalEnergies en zijn Amerikaanse samenwerkingspartner Apache een aanzienlijke hoeveelheid olie en gas aangetroffen.

“Dit resultaat moedigt ons aan om door te gaan met onze strategische verkenning en beoordeling van het productieve blok 58 om voldoende bronnen te identificeren tegen het einde van 2022”, laat Kevin McLachlan van TotalEnergies weten in een persbericht.

De twee bedrijven hebben al eerder ontdekkingen gedaan voor de kust van Suriname en ook Shell heeft laten weten op zoek te gaan naar olie in het gebied. Naar verwachting zal Suriname de komende jaren goed gaan profiteren van de olieopbrengsten.

Dit zijn 6 dingen die je moet weten over Suriname als nieuwbakken oliestaat.

De eerste olievondst werd gedaan in 1965 toen Suriname nog bij Nederland hoorde

De eerste vondst van aardolie in de Surinaamse bodem was toeval. In 1965 kwam volgens Trouw bij een boring bij het dorpje Calcutta olie naar boven in plaats van water, zoals de bedoeling was. Daarna vonden verschillende internationale oliemaatschappijen andere bronnen, maar die werden destijds economisch niet interessant bevonden.

Maar na de oliecrisis in de jaren zeventig lagen de kaarten anders en in 1980 werd de nationale oliemaatschappij Staatsolie opgericht, met de staat Suriname als enige aandeelhouder. De eerst commerciële olieproductie begon op 25 november 1992 op zeer bescheiden schaal. In de eerste jaren werden er 200 vaten per dag opgepompt.

In 1997 krijgt Suriname een eigen raffinaderij

In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw werd de olieproductie in Suriname stap voor stap een beetje opgevoerd en in 1997 werd een eigen raffinaderij geopend, waar dieselolie, stookolie en asfalt voor de lokale markt ging worden geproduceerd.

De bouwkosten van de raffinaderij bedroegen 56 miljoen dollar, een deel daarvan werd gefinancierd uit een door Nederland beheerd garantiefonds en een ander deel werd geleend van onder andere ABN AMRO. De olieproductie bedroeg destijds 8.000 vaten per dag. Inmiddels produceert de raffinaderij ook benzine die voldoet aan de Europese standaarden.

In 2020 was het echt raak en werden alleen in Rusland meer nieuwe olie- en gasvondsten gedaan

De Surinaamse olie-industrie beleefde in 2020 een topjaar. In januari, april en juli deden Total en Apache drie grote vondsten in concessiegebied B58 dat ze samen runnen. En in december maakten ook Petronas en ExxonMobil bekend nieuwe olie- en gasvoorraden te hebben gevonden in het naastgelegen gebied B52. In dat jaar werden alleen in Rusland meer nieuwe olie- en gasvondsten gedaan.

Toenmalig directeur van Staatsolie, Rudolf Elias, zei veel te verwachten van de vondsten: "Ik wil de olie zo snel mogelijk te gelde maken zodat Suriname uit de huidige financiële malaise kan komen en voor altijd een ontwikkeld land kan zijn."

De totale olieproductie in 2020 bedroeg volgens de jaarrekening van Staatsolie 6 miljoen vaten en die zorgden voor een bruto opbrengst van 432 miljoen dollar. Maar de nieuwe vondsten moeten miljarden gaan opleveren, al zal er vermoedelijk pas op z'n vroegst in 2025 echt olie uit de nieuw gevonden velden worden gehaald.

De Braziliaanse president Bolsonaro zoekt nadrukkelijk de samenwerking met Suriname

De Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro bracht in januari 2022 een bliksembezoek aan Suriname en Guyana om de samenwerking te zoeken bij het winnen van olie en gas. Het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras heeft veel ervaring met offshoreproductie en volgens de Volkskrant hopen nieuwkomers Suriname en Guyana daarvan te profiteren.

Petrobras zelf zal nog dit jaar de eerste putten slaan in het Braziliaanse deel van het gebied waar nieuwe olie is gevonden. Naast samenwerking bij de oliewinning zelf, zijn er ook plannen voor een gasverbinding tussen Suriname, Guyana en Brazilië en een gezamenlijk elektriciteits- en glasvezelnetwerk.

Ook Shell wil op zoek naar olie in Suriname

Nadat TotalEnergies en Apache in 2020 grote hoeveelheden olie vonden voor de kust van Suriname heeft ook Shell zich ingekocht om mee te kunnen zoeken van olie. "Ze zien goede perspectieven", zei directeur Annand Jagesar van Staatsolie daarover bij zijn aantreden anderhalf jaar geleden. "Shell heeft zich ingekocht in blok 42, vlakbij blok 58 waar al vier vondsten zijn gedaan. Het zou fantastisch zijn als wij in blok 42 ook olie vinden of andere koolwaterstoffen."

Klimaatakkoord van Parijs staat ontginning nieuwe olievelden in de weg

Het ontginnen van nieuwe olievelden in Suriname botst met het klimaatakkoord van Parijs. Volgens dat in 2015 gesloten akkoord moet de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen in 2050 tot netto nul worden teruggebracht en dat gaat niet lukken als alle huidige olie- en gasreserves worden opgestookt en al helemaal niet als er nieuwe velden in gebruik worden genomen.

Volgens de Volkskrant zouden rijke landen arme landen moeten betalen om hun olie- en gasvelden niet in productie te nemen en kan Nederland daar als voormalig kolonisator een cruciale rol bij spelen.

LEES OOK: Minister Blok gaat door het stof nadat hij Suriname kwalificeerde als ‘mislukt land’