• Suriname gaat voor de komende tweeënhalve week in totale lockdown.
  • Uit de statistieken blijkt dat een gemuteerde variant uit Brazilië Suriname in zijn greep heeft en ervoor zorgt dat ook veel jonge mensen overlijden.
  • Tijdens de totale lockdown mogen alleen supermarkten, bakkerijen, slagerijen en bouwzaken op maandag, woensdag en vrijdag open.

In Suriname is voor de komende tweeënhalve week een totale lockdown afgekondigd. Voor de ziekenhuizen geldt vanaf maandag code zwart, voor Suriname als land code paars, de hoogste risiconiveaus.

De Covid-situatie is niet meer beheersbaar, zei president Chan Santokhi vrijdagavond tijdens een speciaal ingelaste persconferentie.

Het aantal besmettingen stijgt nog steeds. Er is een tekort aan zuurstof, opvangcapaciteit en hulpverleners. Uit de laatste statistieken is gebleken dat een gemuteerde variant uit Brazilië Suriname in zijn greep heeft en ervoor zorgt dat ook veel jonge mensen doodgaan.

De president merkte ook op dat alle mensen die de afgelopen tijd overleden zijn, niet gevaccineerd waren. Hij riep daarom iedereen op zich te laten inenten.

Het afkondigen van code zwart betekent volgens Santokhi dat de ziekenhuizen helemaal anders zullen worden ingericht en dat alle hulp gericht is op de Covid-patiënten. Hiervoor is ruim een miljoen euro uitgetrokken.

Tijdens de totale lockdown mogen alleen supermarkten, bakkerijen, slagerijen en bouwzaken op maandag, woensdag en vrijdag open. De laatstgenoemde bedrijven mogen open zijn omdat veel Surinamers met zware wateroverlast te maken hebben als gevolg van hevige regenval in de afgelopen dagen.

Alleen mensen van achttien jaar en ouder mogen de winkel in, met niet meer dan tien personen tegelijk. De Surinaamse minister van Justitie en Politie heeft gewaarschuwd dat de naleving van de lockdownregels scherp wordt gecontroleerd.

Dat geldt ook voor de grensbewaking in het oosten en westen van Suriname. Doel van die controles is om illegale bezoekers die mogelijk voor besmettingen zorgen buiten het land te houden.

Suriname kan de komende tijd de nodige buitenlandse hulp verwachten. Het gaat dan onder meer om de zending van tussen de 500.000 en 750.000 AstraZeneca-vaccins, twee zuurstofcontainers, geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en de inzet van Nederlands medisch personeel.