Ondernemers Diederik van Gelder en Rogier Leopold ontwikkelden een nieuw soort supermarkt waarbij de ingrediënten voor een gerecht in exact de juiste hoeveelheid bij elkaar klaarstaan.

Wat eet ik vanavond? Wie breekt het hoofd niet een paar keer per week over die vraag? En ben je er eenmaal uit wat de pot ’s avonds schaft, dan struin je eindeloos langs schappen, gevolgd door een blauw, rollend mandje.

Die frustrerende ervaring was voor ondernemers Diederik van Gelder en Rogier Leopold aanleiding om in februari van dit jaar een nieuw soort foodsupermarkt te beginnen. Bij Bilder & De Clercq kiezen klanten uit gerechten waarvan alle ingrediënten vers en in exact de juiste hoeveelheid bij elkaar klaarstaan om snel in de boodschappentas en de pan te verdwijnen.

Verspreid over de winkel staan zeven tafels, waarop ingrediënten voor in totaal veertien gerechten staan uitgestald. Geen gerechten als spaghetti bolognese en nasi goreng, wel tamme eendenborst met broccoli en merquezburger in pita met muntyoghurt en gepekelde rode kool. “We willen geen zaak voor dummy’s zijn”, vertelt Diederik in zijn  Amsterdamse supermarkt. “Ook de gevorderde kok moet hier een uitdaging vinden.” Om bij ieder gerecht een wijntip te geven, hebben de ondernemers een sommelier in de arm genomen.

Geen zin of tijd

“We kwamen in Duitsland op het idee”, vertelt Diederik in het hoekpand op de kruising van de Bilderdijkstraat en de De Clercqstraat. “Die Duitse winkel richt zich vooral op het diner als het moment van samenzijn voor de familie. Onze doelgroep bestaat uit mensen die gezond willen eten, maar die na het werk geen zin of tijd hebben om nog te bedenken wat ze moeten koken.”

Hoewel veel producten biologisch zijn, geldt dat niet voor het volledige assortiment. “Als het maar eerlijke producten zijn”, licht Diederik toe. De gerechten volgen de seizoenen en komen zoveel mogelijk uit de regio. Diederik wijst op zakjes noten van de Amsterdamse notenspecialist Jan Gotjé en op twee soorten gebotteld bier van Brouwerij 't IJ. “En als je dat niet lekker vindt, dan haal je toch een ander biertje bij de Albert Heijn.” Hij wijst naar buiten. "Die zit hier recht tegenover.”

Ambigu

Het is geen toeval dat de supermarkt tegenover een filiaal van 's lands grootste kruidenier is gevestigd. ,,We zijn een foodsupermarkt", legt Diederik uit. ,,Voor vuilniszakken moet je toch naar een andere supermarkt. “Diederik en Rogier hopen steeds meer van de aanzuigende werking van de AH te profiteren. Ze merken wel dat veel mensen die langsfietsen nog een ambigue indruk van de winkel hebben. “Omdat ze van buiten ook de koffiebar en brood zien, denken sommige mensen dat we een café of bakkerij zijn."

Naast de noodzakelijke ingrediënten voor de veertien gerechten, biedt de supermarkt ook andere producten, zoals bier, salami en mosterd. “We willen keuzestress vermijden,” legt Diederik uit. Ook omdat Bilder & De Clercq geen producten in het assortiment opneemt die de overbuurman verkoopt, blijft de keuze beperkt.

Lonneke Oosterop (24) struint tussen de gerechten door. “Ik kom hier vaak voor inspiratie”, vertelt ze. “En omdat het zo goed is ingericht, neem ik meestal wel iets mee naar huis.” Af en toe slaat ze een volledige maaltijd in, vaker koopt ze losse producten. “Volgens mij houdt niemand van boodschappen doen. Maar als je hier komt, is het een leuk uitje.” Voor een stengel citroengras rekent Lonneke 0,34 euro af. Het pak muesli kost haar 3,99 euro. “De prijs-kwaliteit verhouding vind ik heel goed."

Premium

“Als je alle ingrediënten voor een gerecht koopt, krijg je natuurlijk een premium”, vertelt Diederik. “Maar je kunt de ingrediënten ook los kopen.” Wie een teentje knoflook koopt, is met 0,16 euro duurder uit dan bij een gewone supermarkt. Toch hoef je dan een paar weken later geen hele bollen knoflook weg te gooien omdat je ze nooit hebt gebruikt. "Dat geeft mensen een goed gevoel."

De prijzen zijn aan de hoge kant, maar niet schrikbarend. Zo kosten de ingrediënten voor de merquezburger in pita 7,95 euro per persoon. Meer zin in risotto met gebakken courgettes? Dan tik je 6,35 euro af. En als dit gerecht dan ook nog toevallig de daghap is, ben je voor 5,- euro klaar. Diederik

Hoewel je bij Marqt zelf moet bedenken wat je wilt eten en bij Bilder & De Clercq niet alles biologisch is, vissen beide supermarkten veelal in dezelfde vijver van leveranciers. Toch streven Diederik en Rogier ernaar om ook voor sommige producten een unique selling point te zijn. Hij wijst zakjes gourmet popcorn van het merk Joe & Seph's aan. “We zijn de enige in Nederland die dat verkopen.”

Bourgondiërs

Volgens Joop Holla van marktonderzoeksbureau Gfk voldoet het concept zeker in een behoefte. "Het aantal servicesupermarkten is beperkt”, legt hij uit. “En omdat ze een volledig ander assortiment bieden dan Albert Heijn, denk ik dat ze van meer traffic profiteren.” De keuze voor Amsterdam vindt Holla logisch. “Daar wonen toch veel bourgondiërs en mensen die graag experimenteren.”

Vanaf het moment dat de ondernemers hun ondernemingsplan schreven, gaan ze uit van twee filialen. De locatie voor dat tweede filiaal hopen ze snel te vinden. “Ook in Amsterdam." Het liefst openen ze ook dat filiaal in een hoekpand. “In Amsterdam mag je alleen in hoekpanden een koffiecorner in het voorste deel van je zaak plaatsen. In panden die niet op een hoek zitten, moet de koffiecorner achterin de zaak.”

Voorlopig reiken de ambities van de ondernemers niet verder dan Amsterdam. Ook omdat zij denken dat het concept in veel andere steden simpelweg niet werkt. Diederik: “De supermarktdichtheid in Amsterdam is erg hoog. Een volle vriezer is niet nodig, want in de supermarkt om de hoek staat een gevulde. Amsterdammers stappen gemiddeld zeven à acht keer per week een supermarkt binnen.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl