• De grootste suikerexporteur Thailand kampt met een extreme droogte. Daardoor krimpt de suikerproductie van het land met zo’n 30 procent.
  • De andere grote speler, India, profiteert hiervan en kan extra suiker gaan exporteren. Maar ook India gaat gebukt onder de effecten van extreem weer.
  • Op de lange termijn zullen de prijzen van voedsel stijgen door het veranderende klimaat.

Het rommelt de laatste tijd op de suikermarkt. Dat komt volgens Casper Burgering, senior econoom bij ABN AMRO, niet omdat we onze goede voornemens al massaal hebben laten varen en op het snoep zijn gedoken. Hij omschrijft onze consumptie van suiker de afgelopen jaren als ‘ronduit mager’.

Het is dan ook de onrust in de aanbodkant die zorgt voor een prijsstijging van suiker van zo’n 11 procent. De weerextremen die we de afgelopen jaren hebben zien toenemen, maken de suikermarkt hyperactief, volgens Burgering.

Grootste suikerexporteur gaat gebukt onder extreme droogte

Thailand is niet de grootste verbouwer van suiker. Het heeft slecht een aandeel van 7 procent in de wereldwijde suikerproductie, achter producenten als India, Brazilië en de EU. Maar Thailand is wel de nummer 2 op de wereld als het gaat om de export van de zoete korreltjes. En daar begint het gerommel.

Door de extreme droogte in het land ziet het er naar uit dat de suikerproductie dit seizoen met ongeveer 30 procent zal dalen, tot zo’n 10 miljoen ton.

Aangezien het land een van de meest droge periodes van de afgelopen 40 jaar doormaakt, zal het extreme weer niet alleen een negatief effect hebben op de productie van dit seizoen. Thai Sugar Millers Corporation verwacht dat de huidige droogte ook de oogst in volgende seizoenen onder druk zet. Het bedrijf omschrijft de situatie als 'het slechtste wat we in de afgelopen vijf jaar hebben meegemaakt'.

suiker-export-consumptie-India-Thailand-ABN AMRO

India profiteert van Thaise droogte

De Thaise droogte is een 'gouden kans' voor suikergigant India. Indiase suikerbedrijven zit al lang opgescheept met recordvoorraden, maar kunnen nu zo'n 250.000 ton kwijt in Indonesië. Normaal neemt dit land alleen suiker af van Thailand, maar door het beperkte aanbod heeft het nu z'n markt voor India opengesteld.

Toch heeft ook India de nodige weerproblemen. De afgelopen jaren heeft de agrarische sector te maken gehad met lange periodes van droogte gevolgd door hevige overstromingen. Dit zet de totale oogst van India onder druk.

Ondanks dat India dit seizoen een hoop meer suiker kan exporteren – het doel is zo'n 20 procent meer dan in het seizoen 2018/2019 – heeft de hogere export maar weinig effect op de prijs.

Extreem weer gaat op meer grondstoffen effect hebben

Extreme weersomstandigheden worden een steeds dominanter thema, omdat ze de vraag- en aanbodverhoudingen verstoren. Dat heeft weer hogere voedselprijzen tot gevolg.

In een rapport van de Japanse bank Nomura stellen onderzoekers dat we de afgelopen jaren hebben kunnen profiteren van weinig klimaat gerelateerde landbouwrampen, maar dat die tijd nu toch echt voorbij is. Zij verwachten dat de prijzen voor voedsel in rap tempo zullen stijgen door de snelle klimaatverandering.