Elon Musk en Bill Gates lijken in de verste verte niet op elkaar, maar hebben toch iets heel belangrijks met elkaar gemeen wat hen naar de top heeft gebracht. Zij bezitten namelijk zeven eigenschappen die hen zulke succesvolle leiders maken en die jij jezelf ook kan aanleren om je carrièredromen te realiseren.

Deze zeven eigenschappen van succesvolle leiders zijn door de Amerikaanse managementsexpert, Stephen Covey, vastgelegd in zijn bestseller ‘The 7 habits of highly effective people’. Deze habits zijn niet alleen interessant voor diegene die ooit aan het hoofd van een techbedrijf in Silicon Valley hoopt te staan, maar voor iedereen die impact wil maken binnen z’n functie of bedrijf en z’n persoonlijke doelen wil bereiken.

Door te werken aan de zeven eigenschappen van Covey, versterk je namelijk je persoonlijk leiderschap. Dat is een vorm van zelfontwikkeling waarbij je beter inzicht krijgt in je eigen gedrag en die je helpt bewuster keuzes te kunnen maken op professioneel vlak, maar ook in je dagelijkse leven.

En dat doe je natuurlijk niet in je eentje. Als jij jezelf verder wil ontwikkelen op dit vlak en zo jouw carrière naar een hoger niveau wil tillen, helpt het om iemand in de arm te nemen met kennis en ervaring op dit gebied, zoals de consultants van Yacht. Zij sparren niet alleen met jou over je ambities, maar helpen je ook die belangrijke eigenschappen te versterken om je doelen te bereiken en een effectieve leider te worden.

Dit zijn de zeven eigenschappen van effectieve leiders en zo geven ze jouw leiderschap een boost

1. Wees proactief

Proactief zijn betekent in dit geval niet dat je initiatief moet nemen, maar dat je de verantwoordelijkheid accepteert voor de keuzes die je hebt gemaakt en de resultaten die daaruit voortvloeien. Bevallen de resultaten je niet, dan moet je zelf aan de slag om dat te veranderen. Proactiever handelen zorgt ervoor dat jij en je team geen energie zullen verspillen aan zaken die buiten jullie macht liggen en dat je je focust op de zaken die je kunt aanpakken.

2. Begin met het eindresultaat voor ogen

Hierbij gaat het niet alleen om het kunnen uitdenken of visualiseren wat je wil bereiken met een project of taak, maar ook in je eigen leven. Covey raadt je in zijn boek aan om een persoonlijk missiestatement op te stellen, waarin je vastlegt wie je bent, wat je kunt en welke richting je op wil.

Als je zo’n missiestatement in je eentje opstelt, kan het best zijn dat je belangrijke sterke punten van jezelf over het hoofd ziet of je blindstaart op een mogelijke uitkomst. Het kan daarom waardevol zijn om iemand bij dit proces te betrekken die jou op een objectieve manier kan analyseren. De frisse blik van de Yacht coaches kan je bijvoorbeeld tot verrassende inzichten brengen over jezelf of over de mogelijke carrièrepaden die je kunt belopen. Zo behaal je niet alleen de gewenste resultaten binnen je werk, maar ook je persoonlijke doelen.

3. First things first

Als je de eerste twee eigenschappen hebt kunnen implementeren, dan is het volgens Covey essentieel dat je je prioriteiten scherp hebt om ook daadwerkelijk die werkgerelateerde of persoonlijke doelen te behalen. Het is in dit geval belangrijk om goede timemanagement skills te ontwikkelen, maar ook om je niet af te laten leiden door anderen die jouw methode of doel zonder goede reden in twijfel trekken.

4. Denk win-win

Als succesvol leider is het natuurlijk je doel om de concurrentie keihard te verslaan. ‘Fout’, zegt Covey. Je moet als leider juist anderen evenveel gunnen als jezelf. Een goede samenwerking is altijd een win-win situatie voor beide partijen, of dit nu gaat om je team op werk of om relaties in je dagelijks leven. Een goede leider focust daarom altijd op de sterke eigenschappen van alle betrokkenen, in plaats van op de zwaktes, en op hoe ieders talent op de juiste manier kan worden ingezet.

‘The 7 habits of highly effective people’ van Stephen Covey samengevat in een infographic


Door altijd te zoeken naar de win-win situatie word jij de ultieme teamspeler en kun je een omgeving creëren waarin iedereen excelleert en hetzelfde doel of dezelfde visie nastreeft. Ben je benieuwd hoe je dit nu in de praktijk aanpakt? Download dan het gratis whitepaper van Yacht ‘Succesvol persoonlijk leiderschap – Haal het maximale uit jezelf én je carrière’, dat boordevol staat met slimme methodes en praktische tips van Yacht talenten en consultants.

5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden

Wil je proactief zijn en een win-win situatie creëren, dan moet je als leider goed luisteren naar de mensen om je heen en hun input ter harte nemen. We willen vaak snel ons punt maken en focussen op het overtuigen van de ander. Maar om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, moet iedereen zich echt onderdeel van het team voelen. Dat bereik je door goed naar elkaar te luisteren en mooie ideeën ook daadwerkelijk te implementeren.

6. Synergie zoeken

Synergie is een situatie waarin een samenwerking effectiever is dan als iedereen voor zich zou werken, dit wordt ook wel 1+1=3 genoemd. Leiders die synergie zoeken staan echt open voor hun omgeving en zijn constant aan het zoeken naar hoe die omgeving hen kan aanvullen om betere resultaten te boeken. De kracht van jou als leider zit ‘m dus in het feit dat je durft anderen ook het voortouw te laten nemen en altijd de samenwerking op te zoeken.

7. Zelfreflectie

Dit is misschien wel de belangrijkste eigenschap van een goede leider, ondanks dat dit bij sommige beroemde CEO’s en wereldleiders een beetje lijkt te ontbreken… Zelfreflectie vormt niet alleen de basis voor persoonlijk leiderschap, maar ook voor goed leiderschap in het algemeen. Door te reflecteren op de keuzes die je maakt en waarom je die maakt, kan je jezelf de zes eerder genoemde eigenschappen van Covey aanleren.

Je eigen gedrag analyseren en daarin zoeken naar groeimogelijkheden kan best een uitdaging zijn. Bij​​ Yacht focussen zich in de begeleiding van professionals op het ontdekken van je sterke kanten en je valkuilen. Zo krijg je niet alleen beter inzicht in de stappen die je moet nemen om je persoonlijke doelen te behalen, maar geef je je straks net zo zelfverzekerd leiding als Gates en Musk.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Yacht. Wil je uitgedaagd worden en jezelf verder ontwikkelen? Ontdek hoe Yacht je kan helpen je ambities waar te maken.