Toen personal branding coach Aruna Gopal in 2017 haar eigen zaak begon, voelde ze zich behoorlijk onzeker: zou het wel lukken? Om die onzekerheid te bedwingen bedacht ze een verrassende strategie: ze zou iedere dag iets doen wat ze nog nooit eerder had gedaan. “Als je als ondernemer succesvol wil zijn, moet je je voortdurend buiten je comfortzone begeven.

Het is een bekend mantra op Instagram: ‘outside of your comfort zone is where the magic happens’. Hartstikke mooi, maar ook wel een tikje plat. Want wat is er dan buiten die comfortzone te vinden dat zo magisch is? En belangrijker: wat heb je eigenlijk nodig om die stap te zetten?

Het zijn vragen waar Aruna Gopal (46) tegenaan liep toen ze vijf jaar geleden besloot om voor zichzelf te beginnen. “Het was geen vanzelfsprekend besluit. Ik was gewend aan een vast inkomen en ik was ook nog eens alleenstaande moeder.” Van huis uit had ze meegekregen dat er niets zo waardevol is als vastigheid en zekerheid. In de achttien jaar die ze al als communicatieadviseur in de corporate wereld en bij de rijksoverheid rondliep, was ze wel meerdere keren van baan gewisseld, maar over een eigen bedrijf dacht ze niet na. Tot ze in haar laatste functie bij een bank de strategie bedacht om social media in te zetten voor zakelijk succes. Dat sloeg zo goed aan, dat ze ook van buiten de bank veel waardering kreeg. “Ik kreeg zoveel offerteaanvragen van buitenaf, dat ik dacht: misschien moet ik toch maar voor mezelf beginnen.”

Spannend was het wel – mijlenver buiten haar comfortzone van iedere maand een vast salaris – dus verzon ze een plan om met die spanning om te gaan. “Het eerste wat ik deed was iedere dag mediteren. Als alles om je heen onzeker is, is het goed om jezelf als ankerpunt te hebben. En ten tweede besloot ik om iedere dag iets te doen wat ik nog nooit gedaan had. Ik moest mezelf weerbaar maken voor al die onzekerheid, dus dat wilde ik trainen.”

Inmiddels doet ze het gedachteloos, het is routine geworden om routines los te laten. In de vijf jaar die ze nu bezig is, is dit wat ze heeft geleerd over uit je comfortzone stappen:

1. Begin klein

Het klinkt als een groots en meeslepend plan, iedere dag iets doen wat je nog nooit gedaan hebt. Maar dat hoeft het helemaal niet te zijn, zegt Aruna: “Je kunt ook gewoon een nieuwe route naar huis fietsen, de tafel chic dekken voor een simpel doordeweeks ontbijt of afspreken met iemand die je alleen maar van LinkedIn kent.” Je maakt zo je geest rijp voor grotere stappen. “Als je dit consequent gaat doen, leer je van jezelf wat je angsten en beperkende gedachten zijn.” En zodra je die kent, kun je er bewust aan werken om die te overwinnen, zodat ze je niet meer dwarszitten – that’s the magic happening.

2. Laat je leiden door nieuwsgierigheid

In essentie gaat het om willen weten wat er buiten die heerlijke, veilige comfortzone nog meer te ontdekken valt. “Ik hoef niet meer te plannen wat ik op dagelijkse basis voor nieuws ga doen, dan zou het ook te veel als een taakje voelen. In plaats daarvan probeer ik open te staan voor alle mogelijkheden die er op mijn pad komen, of dat nu een nieuw restaurant met een spannende keuken is, of een opdracht waarvan ik eigenlijk niet zeker weet of ik het kan. Ik probeer mezelf te verrassen door ja te zeggen waar ik vroeger al drie keer nee zou hebben gezegd.”

3. Creëer ruimte voor spontaniteit

Om je nieuwsgierigheid de vrije loop te laten is het handig als je dag niet helemaal dichtgetimmerd zit. “Ik las ooit dat Oprah iedere week één dag helemaal vrijhoudt van afspraken. Dat probeer ik ook te doen, hoewel het niet altijd lukt. Maar ik ben zoveel productiever als ik niet op de klok hoef te kijken. Dan ontstaat er ook ruimte om mezelf de vraag te stellen: waarom doe ik dit eigenlijk zo, en kan ik het ook anders doen?” Want te veel vastgeroeste routines zijn de vijand van creativiteit.

4. Zorg voor je lijf

Ondernemen is hard werken. Altijd verantwoordelijkheid dragen, steeds weer veranderende omstandigheden het hoofd bieden, thinking on your feet. “Dat houd je alleen maar vol als je goed voor jezelf zorgt. Het klinkt zo simpel, maar ik maak er een punt van om altijd naar mijn lijf te luisteren. Heb ik dorst, dan drink ik, en moet ik net naar de wc als de vergadering begint, dan krijgt dat toch echt even voorrang.” Lichamelijk welbehagen is een goede basis voor een vrije, creatieve geest.

5. Verzamel een achterban

In het diepe springen is minder eng als je weet dat je altijd ergens zacht kunt landen. Voor Aruna is dat bij de leuke, lieve mensen die ze om zich heen heeft verzameld. “Een paar oud-collega’s van de bank bijvoorbeeld, die me zo hebben aangemoedigd om voor mezelf te beginnen. En mijn ouders, die ondanks dat ze zelf andere keuzes hebben gemaakt, altijd achter me staan. Ik heb echt een team aan mensen die me steunen, inspireren en in me geloven.” Heel fijn om op terug te kunnen vallen als je het even niet uit jezelf kunt halen.

Hoe groot je bedrijf ook is, American Express biedt jou als ondernemer flexibele betaaloplossingen. Betaal je bedrijfsuitgaven zoals zakenreizen, software-abonnementen en online advertenties veilig en snel met een American Express® Business Card en vind ze terug in één duidelijk maandelijks rekeningoverzicht.

Zo houd je grip op je financiën en profiteer je van een uitgestelde betaling. Voor elke besteding met je kaart ontvang je bovendien Membership Rewards-punten. Vergelijk de kenmerken en voordelen van verschillende Business Cards, en vind hier de kaart die het beste past bij jouw bedrijf.