Dat de energietransitie nuttig en nodig is, wordt steeds meer duidelijk in de constant veranderende wereld. Maar dat het ook een uitstekend financieel rendement kan opleveren, laat Meewind zien.
Fondsen van Meewind:
- Track-record: 3,6% tot 12,4% langjarig rendement
- Mogelijk belastingvoordeel in box 3
- Energietransitie is niet langer afhankelijk van subsidies, maar is een verdienmodel
- Niet beursgenoteerd, dus los van de waan van de dag
Meewind schuift aan tijdens het BI Beleggerscafé op 3 december. Een kennissessie voor iedereen met een interesse in succesvol en duurzaam beleggen. Aanmelden kan nog!
Écht duurzaam beleggen kan soms voelen als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Het kost moeite om fondsen te vinden die zichzelf niét duurzaam noemen. Of het begrip ‘duurzaam’ wordt flink opgerekt – als een bedrijf géén kinderarbeid inzet, noemt het zichzelf niet zelden al duurzaam.
Maar wie door de vele marketingstrategieën heen kan prikken, ziet dat er wel degelijk fondsen zijn die echt duurzaam zijn. Dé groeisector op dit gebied is natuurlijk energie. Bijna iedereen begrijpt inmiddels dat het een goed idee is om over te schakelen op duurzame energiebronnen. Wat wél nieuw is: de energietransitie wordt tegenwoordig gezien als cruciaal om de lokale economie te versterken.
Als we niet langer afhankelijk willen zijn van onbetrouwbare olie- en gaslanden als Rusland, Venezuela en, wie weet vanaf volgend jaar, de VS, moeten we wel. ‘Tegenwoordig hoeven we bijna niemand nog te overtuigen van het belang van de energietransitie’, zegt Chrisbert van Kooten, directeur van fondsbeheerder Meewind. ‘Duurzame energie is de laatste jaren super-actueel geworden en speelt nu opeens een cruciale rol bij het veiligstellen van onze energievoorziening. De concurrentiepositie van onze bedrijven hangt ervan af.’
Meewind is een pionier in beleggen in slimme en duurzame energie-oplossingen. De investeringsmaatschappij werd in 2007 werd opgericht. De eerste investeringen waren, zoals de naam al doet vermoeden, in windenergie. Later kwamen daar zonne-energie, energie uit aardwarmte bij en de laatste loot, het tijdelijk opslaan van energie. Immers, wind en zon zijn niet oproepbaar, zoals olie en gas dat wel zijn. Daarom is de opslag een belangrijke schakel in de energietransitie.
In de beginfase van wind- en zonne-energie hielden subsidies de boel overeind en de gemiddelde belegger liet zich er niet zien. Die stopte zijn geld liever in olie- en gasbedrijven. Inmiddels is de wereld in korte tijd radicaal veranderd en is duurzame energie mainstream geworden.
Meewind beheert vier fondsen die alle in de energietransitie beleggen. Je investeert via deze fondsen in bedrijven en projecten, het gaat dus om risicodragend kapitaal. Eén van deze fondsen is een zogeheten groenfonds, wat betekent dat je tot €26.000 per persoon belastingvoordeel hebt.
Wat voegt een belegging in een van de fondsen van Meewind toe aan je portefeuille?
‘Los van het maatschappelijke rendement leveren onze fondsen ook een prima financieel rendement op. Een voordeel is verder dat ze niet beursgenoteerd zijn. Op de beurs heb je te maken met sentiment waardoor de koersen hard op en neer kunnen gaan. Een belegging bij Meewind biedt meer stabiliteit en een langere-termijn horizon. Je kunt elk kwartaal participaties verkopen en iedere maand kun je bijkopen. Je belegt in feite in illiquide activa; in projecten en bedrijven om die te houden en fundamentele waarde te creëren in plaats van te speculeren op korte-termijn koerswinsten. De waan van de dag krijgt bij ons geen ruimte. Daarom passen onze fondsen prima in een breder gespreide portefeuille waarin ook beursgenoteerde, meer volatiele beleggingen zitten.
Daarnaast monitoren en sturen we op de bijdrage aan het reduceren van CO2-uitstoot. Als je naast rendement een positieve impact wilt maken met je geld dan mag een participatie bij Meewind niet ontbreken in je portefeuille. Tenslotte is het lekker concreet, het zijn Nederlandse projecten waar je naartoe kan en bedrijven waar je klant kunt worden.’
Hoe moet je Meewind zien in verhouding tot de Groenfondsen van ASN en Triodos?
‘Meewind investeert geld in duurzame projecten en bedrijven die voor vooruitgang zorgen binnen de energietransitie. Dat is risicodragend kapitaal en levert dus over het algemeen ook een hoger rendement op. De Groenfondsen van ASN en Triodos verstrekken senior leningen, maar beleggen bovendien veel breder, een groot deel indirect en buiten Nederland. Daardoor zijn ze wellicht minder risicovol, maar leveren ze over het algemeen ook een lager rendement op. Daarbij biedt Meewind de mogelijkheid om via onze fondsen te investeren in bedrijven die je kent, en waar je bijvoorbeeld ook klant van kan worden. Zo investeert ons Energie Transitiefonds in Leap24 en in energieleverancier Greenchoice. Twee bedrijven die Nederland concreet verduurzamen.’
Hoe belangrijk is de vrijstelling voor duurzame beleggingen in box 3?
‘Voor ons en veel van onze beleggers is die vrijstelling niet de drijvende factor achter wat we doen. In de eerste plaats geldt die vrijstelling maar voor één van onze vier fondsen. Bovendien is duurzame energie mainstream geworden en een groot deel van de markt kan uitstekend zelf geld verdienen. Toch is die vrijstelling wel heel belangrijk. Deze is namelijk voor het financieren van innovatie in de energietransitie en die is essentieel voor vooruitgang. Het weifelend gedrag van het huidig kabinet betekent dus dat we met z’n allen harder ons best moeten doen om het verschil te maken. Kansen zijn er voldoende en de belangen zijn groot.’
Benieuwd hoe duurzaam beleggen er concreet voor jou uit kan zien in 2025? Meld je dan aan voor het BI Beleggerscafé op dinsdag 3 december op Kasteel de Hooge Vuursche in Baarn. Verschillende beleggingsexperts, waaronder Chrisbert van Kooten van Meewind, vertellen tijdens de kennissessie van een uur waar de kansen liggen voor 2025. Aansluitend vindt er een beleggersborrel plaats. Aanmelden? De vorige keer waren alle plekken voor het Beleggerscafé snel vergeven. Dus claim je plaats via deze link!