De broodjesketen Subway stopt in Amerika met het toevoegen van een ‘deegverbeteraar’ aan zijn broodjes die ook wordt gebruikt bij de productie van rubbermatjes en schoenzolen.
Het lijkt enigzins tegenstrijdig, het lekkerder maken van brood met behulp van een stof die ook gebruikt wordt in schoenzolen. Toch was dat precies wat Subway deed.
Onder druk van een een lobby van foodblogger en foodbabe Vani Nari stopt de keten daar nu mee, zo meldt de krant USA Today op zijn website.
De bewuste stof, azodiocarbonamide, wordt gebruikt als ‘blaasmiddel’ van kunstoffen, zoals kunstmatig rubber, maar is dus ook geschikt als deegverbeteraar.
In Europa is gebruik van het middel (E927) in voedingsmiddelen als sinds 2004 niet langer toegestaan. Ook mag de stof niet gebruikt worden in verpakkingsmateriaal van voeding.
Lees ook
Dit voedsel komt al uit de 3D-printer
Weer schandaal met paardenvlees: 690 ton rundvlees geblokkeerd
Wal-mart haalt ezelvlees met vossen-DNA uit Chinese schappen
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl