Waar aan ondernemers in de jaren negentig het beeld van een zeurende middenstander kleefde, is het nu juist een pre om zelf je bedrijf op te zetten. En dat is terecht. Alleen zijn we in Nederland wel een beetje doorgeschoten, meent Thijs Peters. Een gewoon bedrijf is niet goed genoeg meer, het moet een baanbrekende startup zijn.
De cult rond startups wordt opgebouwd door accelerators als Rockstart, Neelie Kroes en de media. Het lijkt allemaal glamour, maar dat het is niet. Zelfs Patrick de Zeeuw, zelf niet vies van een showtje als zijn startups van Startupbootcamp zich aan investeerders presenteren, voelde zich laatst geroepen het beeld een beetje te nuanceren.
Maar ja, een bedrijf met een gloednieuw idee, dat is natuurlijk wel zo interessant. En ik geef grif toe, ook ik ben als journalist op zoek naar startups die het gat in de markt hebben gevonden. We hebben bij Z24 niet voor niets een rubriek die zo heet.
Pr-bureaus weten dat en melden zich met regelmaat met disruptive startups. Soms melden de ondernemers zich zelf. Die ondernemers hebben soms helemaal geen nieuw idee. Ze doen gewoon iets wat al eerder is gedaan. Dat is niet erg, en zelfs wenselijk. Stel je voor dat het wereldwijd bij die ene pizzeria was gebleven.
Spel om media-aandacht
Het nadeel van een pizzeria is alleen dat het niet zo boeiend is om erover te schrijven. Daarom is het voor die ondernemer lastig is om journalisten er warm voor te krijgen, zelfs die van het plaatselijke sufferdje. Dan is het soms wel heel verleidelijk om een verhaal op te houden over dat je de allereerste bent – in elk geval in Nederland – en ‘dat je het ook niet snapt dat het nog niet eerder was verzonnen’.
Meestal heb ik vrij snel door dat een startup niet zo nieuw en origineel is als hij zich voordoet. Zeker als een ondernemer door een pr-bureau wordt voorgedragen, volgt altijd even een check. Dat bedoel ik niet als sneer richting pr-firma's. Het is hun vak om mij zover te krijgen dat ik een stukje tik en ik snap dat ze de werkelijkheid een beetje mooier maken. Het is onderdeel van het spel.
Wees eerlijk
Echter, als een ondernemer zich meldt, ben ik veel meer geneigd om hem of haar op zijn blauwe ogen te geloven. Dat is, zo heb ik inmiddels ontdekt, ongelofelijk naïef. In mijn enthousiasme houd ik dan eerst een interview en kom ik er pas bij het uitwerken achter dat het om een 'pizzeria' blijkt te gaan.
De sympathie en bewondering die ik voel voor startups is een blinde vlek geworden. Tijd om terug te keren naar aarde. Ja, er zijn veel originele en leuke ondernemingen met ideeën die in meer of mindere mate nieuw zijn. Blijf vooral ook mailen, twitteren en bellen met je verhaal. Weet alleen dat er altijd even een antecedentenonderzoekje volgt.
Of liever, wees eerlijk dat je gewoon een pizzeria opent, maar wel een hele goede met een paar leuke slimmigheidjes in je concept; de Pizzeria 2.0. Echt, dan hap ik zeker.
Lees ook
Zo verklein je de kans dat je startup faalt
Rijk worden? Vergeet Facebook, start een pizzeria
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl