Wij gaan de telecommarkt in Nederland eens goed opschudden met goedkope data-abonnementen, riep Tele2 afgelopen november. Die strategie betaalt zich voorlopig nog niet uit. 

Tele2 kreeg er in de laatste drie maanden van 2015 per saldo 3.000 Nederlandse klanten bij. Een jaar eerder waren dat er nog 22.000. Dat liet het Zweedse telecombedrijf donderdag weten bij de presentatie van de vierdekwartaal- en jaarresultaten. Het wijt de tegenvallende klantenaanwas aan felle concurrentie in het goedkopere marktsegment.

De instroom aan nieuwe klanten nam toe, maar er stapten ook meer mensen over naar een andere provider. De omzet nam toe, maar de investeringen in het 4G-netwerk trokken wel een zware wissel op de winstgevendheid.

Data-oorlog

In november blies de Zweedse telecomprovider nog hoog van de toren. Nederlanders betalen volgens Tele2 voor Europese begrippen vrij veel voor snel mobiel internet. “Wij gaan hier verandering in brengen door de markt in Nederland eens goed op te schudden”, zei topman Jeff Dodds van Tele2 Nederland, die donderdag overigens bekendmaakte per 1 april te vertrekken.

Tele2 biedt sinds 2012 mobiele diensten aan op de Nederlandse markt. Daarbij maakte het tot dusver gebruik van het netwerk van T-Mobile. Voor bellen en sms’en is dat nog steeds zo. Voor 4G-internet bemachtigde het Zweedse bedrijf in 2012 een licentie.

KPN, Vodafone en T-Mobile bieden al 4G-diensten aan, maar dat denkt Tele2 wel 15 tot 35 procent goedkoper te kunnen. Zo kost 1 GB aan data een tientje per maand. 4 GB moet 21 euro kosten en voor 35 euro krijgen klanten een enorme databundel van 24 GB, ideaal voor het streamen van Netflix.

Langetermijndoel voor 2020

Het 4G-netwerk van Tele2 bestrijkt op dit moment 80 procent van Nederland. In dat gebied wonen 92 procent van alle Nederlanders, aldus het bedrijf. Begin 2016 moet het 4G-netwerk landelijke dekking hebben.

De aanwas van 3.000 klanten in het vierde kwartaal is karig, maar Tele2 heeft de lange termijn voor ogen. In 2020 moet het marktaandeel in Nederland zijn opgekrikt tot 20 procent. Op dit moment maakt tussen de 7 en 8 procent van de mobiele gebruikers in ons land gebruik van Tele2.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl