ANALYSE – De dollar is de afgelopen maanden in wel heel rustig vaarwater terecht gekomen. In het verleden volgde er na zo’n stilte maar al te vaak een flinke storm.

Op valutamarkten eisten de koersschommelingen van het Britse pond bijna alle aandacht op. Dat heeft natuurlijk vooral te maken met alle onrust in de afgelopen maanden over een mogelijke harde Brexit.

Aan de andere kant speelde de opvallende rust in andere delen van de valutawereld ook een rol. De Amerikaanse munt beweegt ten opzichte van de euro al een half jaar lang in een krappe bandbreedte van 1,118 dollar tot 1,155 dollar. Achter het ogenschijnlijk rustige koersverloop, gaat echter een heel wankel evenwicht schuil.

De waarde van een munt wordt vaak sterk beïnvloed door inflatieverwachtingen en het beleid van de centrale bank. Op basis daarvan zou je verwachten dat de dollar een stuk hoger kan staan.

De Amerikaanse korte rente van 2,5 procent steekt namelijk gunstig af tegen de 0 procent van de Europese Centrale Bank (ECB). Als het over spaarrekeningen zou gaan, was de keuze snel gemaakt.

Een ander argument voor een sterkere dollar zijn de signalen dat de Europese groei afzwakt. Dat wijst erop dat er voorlopig geen renteverhoging aankomt.

Lees ook op Business Insider

Druk op Amerikaanse centrale bank om rente te verlagen

Waar een Europese renteverhoging nog ver weg is, lijkt in de Verenigde Staten de kans op een renteverlaging juist toe te nemen. Economisch gezien is daar weinig aanleiding voor. De arbeidsmarkt is vrij krap met een werkloosheid van minder dan 4 procent, terwijl de lonen met gemiddeld meer dan 3 procent stijgen.

President Donald Trump voert echter al enige tijd de druk op de Federal Reserve op, om toch de rente te verlagen. De economische impuls die daarvan uitgaat, zou hem goed uitkomen met het oog op de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Trump overweegt naar verluidt zelfs om Fed-voorzitter Jerome Powell te ontslaan. De onzekerheid over de onafhankelijkheid van de centrale bank is aanleiding voor China, Rusland en andere landen om hun dollarreserves om te zetten in goud en andere valuta.

Er is een wankel evenwicht ontstaan tussen deze uitstroom van dollars aan de ene kant en het renteverschil aan de andere. Naar welke kant slaat de balans straks door?

De zwakte van de euro

De kans is groot dat een heel andere gebeurtenis straks de doorslag geeft. Populistische partijen stevenen af op een flinke zetelwinst tijdens de Europese verkiezingen eind mei. De onzekerheid over de nieuwe verhoudingen in het Europese parlement, kan leiden tot nieuwe druk op de euro.

Bovendien moeten er over enkele maanden weer begrotingsplannen voor de Europese Unie worden opgesteld. Goede kans dat die net als vorig jaar tot groeiende verdeeldheid binnen Europa leiden.

Ten slotte is het Brexit-risico ook nog niet volledig van de radar verdwenen. Als euro-dollarkoers straks richting 1 beweegt, gebeurt dat dan ook eerder door de zwakte van de euro dan door de kracht van de Amerikaanse munt.

Joost Derks is valuta-expert en algemeen directeur bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.