De gasprijs ging maandag op de Europese groothandelsmarkt flink omhoog door voorspellingen dat er kouder weer in delen van Europa aankomt. Daardoor wordt de verwarming waarschijnlijk weer hoger gezet, wat dus de vraag naar gas zou aanjagen. De afgelopen tijd zorgde mild herfstweer juist voor een daling van de prijs.

Op de toonaangevende Amsterdamse gasmarkt steeg de gasprijs voor levering in december maandag met 10 procent tot bijna 108 euro per megawattuur. Vorige week daalde de gasprijs nog met 15 procent.

De prijs ligt nogal altijd ver onder de pieken van rond de 350 euro per megawattuur die eind augustus werden bereikt.

In onderstaande grafiek zie je de Nederlandse gasprijzen van het afgelopen jaar.

Nederlandse gasprijzen voor de groothandelsmarkt in megawattuur sinds november 2021.
Nederlandse gasprijzen voor de groothandelsmarkt in megawattuur sinds november 2021.

Volgens het Amerikaanse bedrijf Maxar Technologies, dat onder meer satellietmetingen uitvoert, zullen de temperaturen in Duitsland en het noorden van Europa komend weekend gaan dalen. Overigens zei het aardobservatieprogramma Copernicus van de Europese Unie dat er een grote kans is dat de winter in Europa zachter zal zijn dan normaal.

De gasprijs wordt ook gestuwd door het stilleggen van de productie bij het Noorse gas- en olieveld Asgard vanwege technische problemen. Volgens het Noorse gasconcern Equinor was er zondag een brand bij een technische installatie en zal de productie nog enige tijd plat liggen.

Gasprijs groothandel: op korte termijn alleen relevant als je dynamisch tarief hebt

Van de stijging van de gasprijs op groothandelsmarkten op dagbasis merken de meeste klanten van energieleveranciers bijna niets. Wie een vast energiecontract heeft, blijft gewoon de afgesproken prijs betalen. Deze groep ondervindt dus geen enkele gevolgen van een dagschommeling.

Wel kan het relevant zijn voor klanten van energieleveranciers die een contract met zogenoemde dynamische tarieven hebben. Hierbij is de prijs voor de consument gebaseerd op inkoopprijzen op groothandelsmarkten op dag- of zelfs uurbasis.

Bij klanten met een 'variabel' contract wordt de prijs om de paar maanden, of soms één keer per maand, aangepast op basis van inkoopprijzen over een periode van enkele maanden. Deze groep hoeft dus ook niet in de buidel te tasten door een plotselinge stijging.

Indien de tarieven structureel blijven toenemen, neemt de kans wel toe dat klanten met variabele contracten in de hoek komen te zitten waar de klappen vallen. Al is hierbij vanaf 2023 van belang dat er een prijsplafond gaat gelden met een maximum van 1,45 euro per kuub gas, als het jaarverbruik niet hoger is dan 1.200 kuub.

Wie een dynamisch tarief heeft merkt op korte termijn wel iets van stijgende gasprijzen. Wel heeft deze groep het voordeel dat hun contract de afgelopen maanden razendsnel goedkoper is geworden en zelfs al onder het niveau van het prijsplafond zit.

De dynamische prijzen volgden daarin de algehele daling van de energieprijzen op de groothandelsmarkten sinds augustus. De tarieven op de groothandelsmarkten daalden vanwege het milde weer, zuinig gedrag bij consumenten en goed gevulde gasopslagen.

LEES OOK: Prijsplafond energie: hoogste inkomens krijgen fors deel van energiesubsidie gas en stroom in 2023