Het aantal faillissementen is in augustus opnieuw toegenomen. Op jaarbasis ligt het aantal faillissementen daarmee al zestien maanden op rij hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In augustus werden volgens het CBS twaalf meer bedrijven failliet verklaard dan in juli. Dat is een stijging van 5 procent op maandbasis.

Op jaarbasis is echter sprake van een stijging van 80 procent. In de onderstaande tabel is het aantal faillissementen op vergelijkbare basis per maand weergegeven. Voor afgelopen augustus komt het cijfer dan uit op 267 faillissementen, tegen 148 in augustus 2022.

Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 een laagterecord.

Vanaf mei 2022 lag het aantal faillissementen echter onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Wanneer niet wordt gecorrigeerd voor zittingdagen van de rechtbank, komt het totale aantal faillissementen in augustus uit op 308 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken).

Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 86. Dat zijn er 52 meer dan in juli. Het aantal faillissementen in de handel was echter in juli relatief laag. Ten opzichte van juni was de stijging 20. Bovendien telde augustus een zittingsdag van de rechtbanken meer dan in juli en juni.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in augustus de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.

LEES OOK: Modeketen Shoeby werkt aan akkoord met schuldeisers om faillissement te voorkomen