Het aantal faillissementen is in januari opnieuw toegenomen. Op jaarbasis zit het aantal faillissementen daarmee al bijna twee jaar op rij in de lift, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In januari werden 419 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Dat zijn er 24 minder dan in december, wat neerkomt op een daling van 6 procent op maandbasis. Op jaarbasis gaat het om een toename van 138 bedrijven.

CBS

Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen af tot en met augustus 2017. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Daarna nam het aantal faillissementen verder af en bereikte in augustus 2021 met 109 een laagterecord. Vanaf mei 2022 was het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Het aantal faillissementen per branche in januari 2024

Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen afgelopen januari, namelijk 79. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste ondernemingen.

CBS

Relatief gezien werden er in januari de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca. In de bouwnijverheid en de industrie nam het aantal faillissementen vorige maand toe vergeleken met december.

LEES OOK: Modeketen Shoeby ontloopt faillissement door akkoord met schuldeisers