Het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten de meerderheid hebben, heeft een nieuwe ronde aan coronasteun van 2.220 miljard dollar goedgekeurd.

Het geld zou onder meer gaan naar lokale overheden en het vergroten van de capaciteit voor coronatesten. Ook krijgen Amerikanen weer eenmalig 1.200 dollar uitgekeerd.

Toch is het nog de vraag of de nieuwe steun wet wordt. De Republikeinen in de Senaat blijven zich verzetten, omdat ze het pakket te omvangrijk vinden.

Beleggers hopen al meerdere weken op nieuwe steun voor de Amerikaanse economie.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag een nieuw steunpakket voor de economie ter waarde van 2.200 miljard dollar goedgekeurd.

Het steunpakket, dat 214 stemmen voor en 207 stemmen tegen kreeg, is ontworpen door de Democraten, die een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben. Maar de Republikeinen zien het als te omvangrijk.

Het nieuwe steunpakket zal volgens de Amerikaanse nieuwszender CNBC onder meer de extra werkloosheidsuitkering van 600 dollar per week herinvoeren en Amerikanen weer van een eenmalige uitkering van 1.200 dollar voorzien.

Verder is er 436 miljard dollar gereserveerd voor steun van lokale overheden en 75 miljard dollar voor coronatesten en contactonderzoek. In het onderwijs zou 225 miljard dollar worden gepompt.

De Republikeinen in de Senaat blijven dwarsliggen

Toch lijkt het er niet op dat de wet die het pakket regelt het zal redden in de Senaat, waar de Republikeinen een meerderheid hebben.

De Democraten onderhandelden de afgelopen dagen met de Republikeinen in de Senaat en het Witte Huis om tot een overeenstemming te komen over het pakket maatregelen. Eerdere gesprekken over nieuwe coronasteun strandden in augustus.

Nanci Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis, voerde donderdag overleg met minister Steven Mnuchin van Financiën, maar ook dat leverde geen doorbraak op. Ze bleven met elkaar oneens over meerdere punten, zoals hoeveel steun de lokale overheden moeten krijgen en of bedrijven en scholen meer hulp nodig hebben.

Meerdere Republikeinse kopstukken vinden daarnaast dat met het plan te veel geld gemoeid is. President Donald Trump heeft eerder aangegeven bereid te zijn tot 1.600 dollar aan coronasteun te gaan.

Beleggers houden nieuwe ronde coronasteun scherp in de gaten

Beleggers zitten al een tijdje te wachten op een doorbraak in de gesprekken over een nieuwe ronde coronasteun voor de Amerikaanse economie. De intensievere onderhandelingen zorgden de afgelopen dagen voor gespannen verwachtingen en een positievere stemming op de beurs.

De Amerikaanse economie kan een steunpakket goed gebruiken. Er kloppen wekelijks nog steeds hoge aantallen Amerikanen aan voor een werkloosheidsuitkering. Donderdag waren er 837.000 nieuwe aanvragen. Deze aantallen liggen nog altijd veel hoger dan voor de coronacrisis.

Ook de baas van de Federal Reserve, Jerome Powell, gaf vorige maand aan dat overheidssteun noodzakelijk blijft en dat er veel onzekerheden zijn over de duur van de coronacrisis.

LEES OOK: Beurs kan nog wel een treetje lager, maar terugkeer naar de crashbodem van maart is nog ver weg