• Oud-minister Stef Blok is door het kabinet aangesteld als sanctiecoördinator en gaat zorgen dat Nederland de internationaal afgesproken strafmaatregelen tegen Rusland uit gaat voeren.
  • Vorige week bleek dat de Tweede Kamer bijzonder ontevreden was over het tempo en de manier waarop het kabinet de sancties tegen Rusland uitvoert.
  • Stef Blok was in het vorige kabinet onder meer minister van Buitenlandse Zaken en werd vorige week voorgedragen als lid van de Europese Rekenkamer.
  • Lees ook: De nauwe kring rond Poetin: dit zijn 38 Russische oligarchen die zijn getroffen door westerse sancties

Oud-minister Stef Blok wordt de sanctiecoördinator van het kabinet die moet zorgen dat de strafmaatregelen tegen Rusland worden uitgevoerd, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vorige week bleek dat de Tweede Kamer bijzonder ontevreden was over de wijze waarop het kabinet de sancties tegen Rusland uitvoert. Ook minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) moest toen toegeven dat het niet allemaal goed liep.

Blok moet gaan zorgen voor een goede afstemming van de sancties tussen de departementen. Hij moet ze “aanspreken en aanjagen”, zei Hoekstra vrijdag. Blok is maandag direct aan de slag gegaan, aldus Buitenlandse Zaken.

Rijksbrede stuurgroep

De oud-bewindsman geeft leiding aan de Rijksbrede stuurgroep sancties waarin verscheidene departementen en uitvoeringsorganisaties samenkomen. Een taakgroep gaat in opdracht van deze stuurgroep weer werken aan het verbeteren van de sancties, het oplossen van knelpunten en het verbeteren van de coördinatie en communicatie.

Op een aantal punten loopt het toezicht en de handhaving op de sancties nog niet goed. Dat geldt “onder andere voor kunst en erfgoed, het eigendom van bedrijven en niet-financiële dienstverlening”, schrijft Hoekstra aan de Tweede Kamer.

Bijna de hele Kamer ergerde zich aan het feit dat meer dan een maand na het begin van de oorlog in Oekraïne het kabinet nog steeds niet alle sancties heeft ingevoerd. Partijen vrezen dat Russische oligarchen intussen al hun bezittingen uit Nederland wegsluizen.

Er is meer dan een half miljard euro aan Russische tegoeden in Nederland bevroren, meldde het kabinet vorige week. Premier Mark Rutte vindt dat Nederland het op sanctiegebied "niet zoveel slechter" doet dan Frankrijk of België, zei hij vrijdag.

De VVD'er Blok was in het vorige kabinet minister van Buitenlandse Zaken en later van Economische Zaken. Vorige week vrijdag is hij door de ministerraad nog voorgedragen als lid van de Europese Rekenkamer.

LEES OOK: Poetin zegt dat Rusland de ‘economische blitzkrieg’ van het Westen heeft overleefd, maar geeft toe dat werkloosheid en inflatie zullen stijgen