Mede door de zeer lage hypotheekrente trekt het vertrouwen in de woningmarkt steeds verder aan. Het sentiment in de markt steeg in juni al voor de 18de maand op rij.

Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH) maandag op basis van eigen onderzoek.

De Eigen Huis-marktindicator, die de belangenorganisatie met de TU Delft maakt, kwam afgelopen maand uit op 93 punten. In mei was de stand nog 90. Bij 100 punten is het consumentenvertrouwen in de woningmarkt neutraal.

De laatste keer dat de marktindicator op het huidige niveau lag, was ruim voor de crisis in april 2006. Sinds 2008 zijn de prijzen zo’n 20 procent gezakt, aldus VEH. Samen met de lage hypotheekrente maakt dat een eigen huis voor een grotere groep huishoudens bereikbaar.

Regionale verschillen

Het herstel van het vertrouwen in de woningmarkt is alleen nog niet overal merkbaar, blijkt uit de gegevens van VEH. Gemiddeld ziet 42 procent van de Nederlanders de markt verbeteren. Maar bijvoorbeeld in Friesland ligt dit percentage lager: 31 procent. Ruim de helft van de Friezen ziet geen verandering optreden op de woningmarkt en 7 procent van hen ziet deze zelfs verslechteren.

In bepaalde regio's van Nederland wordt het aantrekken van de markt volgens VEH belemmerd door structurele problemen als bevolkingskrimp of hoge werkloosheid.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl