• De invoering van het systeem om landelijk statiegeldblikjes in te zamelen is met drie maanden vertraagd.
  • Volgens algemeen directeur Hester Klein Lankhorst van Stichting Afvalfonds Verpakkingen komt dat door tekorten aan grondstoffen en personeel.
  • Het systeem met 0,15 euro statiegeld op blikjes had op 31 december moeten worden ingevoerd, maar dat wordt nu 1 april volgend jaar.
  • Lees ook: Supermarkten gaan zelf blikjes met statiegeld inzamelen nog even doorzetten

Het gaat niet lukken om begin volgend jaar landelijk statiegeldblikjes in te zamelen. Dat komt door tekorten aan grondstoffen en personeel, zegt algemeen directeur Hester Klein Lankhorst van Stichting Afvalfonds Verpakkingen.

De organisatie werkt in opdracht van supermarktenkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en branchevereniging voor voedselproducenten Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) aan een innamesysteem. Volgens Klein Lankhorst is dat systeem drie maanden later dan gepland, op 1 april, gereed en dan kunnen consumenten blikjes inleveren bij onder meer supermarkten en tankstations. In totaal gaat het om zo’n 17.000 innamepunten, waar jaarlijks alle 2 miljard blikjes die in Nederland op de markt komen kunnen worden ingeleverd.

“We zien nu al dat leveranciers zeggen dat ze niet op tijd kunnen leveren”, aldus Klein Lankhorst. Zo zijn er onzekerheden rond de levertijden van machines voor het tellen en sorteren van de blikjes. Het opzetten van het inzamelsysteem is volgens Klein Lankhorst “complex” en het afvalfonds is daarbij “afhankelijk van meerdere leveranciers”. Er moet bijvoorbeeld een statiegeldlogo worden gedrukt op elk blikje. Daarbij is het creëren van een goed werkend ICT-systeem het lastigst, vertelt ze. Met de drie maanden uitstel hoopt het afvalfonds “onzekerheid en chaos” te voorkomen.

Begin vorig jaar besloot het vorige kabinet om 0,15 euro statiegeld in te voeren op blikjes. Zo moet worden voorkomen dat het afval in het milieu belandt, zoals nu jaarlijks met veel blikjes gebeurt. Het statiegeld op blikjes moest op 31 december worden ingevoerd maar het inzamelsysteem is dan nog niet gereed. “Het ministerie is op de hoogte”, zegt Klein Lankhorst daarover.

In maart werd nog bekend dat de supermarkten toch blikjes gaan inzamelen wanneer daar statiegeld op is ingevoerd. Eerder was het plan om duizenden inleverpunten voor statiegeldflesjes en -blikjes vooral buiten supermarkten te plaatsen. Supermarkten hadden al wel de garantie gegeven dat er in 1500 filialen blikjes konden worden ingeleverd.

Gemeenten waren tegen het plan om inleverpunten te plaatsen in de openbare ruimte omdat ze beslag leggen op die ruimte. Ze wilden ook weten wie er verantwoordelijk zou worden voor het schoonhouden van de ruimte rondom de punten.

Staatssecretaris Heijnen wil vasthouden aan 31 december

Het statiegeldsysteem voor blikjes moet gewoon op 31 december dit jaar worden ingevoerd, vindt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Heijnen vindt het "zeer teleurstellend" dat de sector heeft aangegeven die datum niet te halen. Ze wil met de sector om tafel om te zorgen dat de ingangsdatum van 31 december alsnog wordt gehaald.

De staatssecretaris wijst erop dat de datum van 31 december is vastgelegd in de wet, die in februari vorig jaar is aangenomen. Dat was volgens Heijnen "bewust vroeg, zodat het bedrijfsleven ruim de tijd had. De invoeringsdatum staat dus vast." Mocht het de sector niet lukken om het systeem gereed te hebben op de vastgestelde datum, dan kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een boete opleggen.

LEES OOK: Statiegeld voor alle plastic sapflessen bij Albert Heijn – ook als er 100% sap in zit