• De eerste vijf jaar overleven als beginnend ondernemer is bepaald geen sinecure.
  • Kijk je naar de prestaties van zogenoemde micro-ondernemingen met minder dan 10 werknemers, dan zijn er grote verschillen tussen Europese landen.
  • Nederland zit in de top 5 met een overlevingskans van 66 procent.

Een bedrijf starten is één ding, maar wat is de kans dat je de eerste vijf jaar overleeft? Zeker voor kleine bedrijven met maximaal zo’n 10 werknemers is dat een belangrijke vraag.

De Britse finance site Money legde de prestaties van ondernemingen met 1 tot 9 werknemers in 28 Europese landen onder het vergrootglas.

Gekeken werd naar de overlevingskansen over een periode van vijf jaar. Het onderzoek levert een vierde plek voor Nederland op. We hoeven alleen Frankrijk, Zweden en Slowakije voor ons te dulden.

Zo werden in Nederland in 2013 7.032 micro-ondernemingen met één tot negen werknemers opgericht, waarvan er 4.610 een half decennium overleefden. Dit betekent dat Nederland voor zijn kleine ondernemingen tot 10 werknemers een overlevingspercentage heeft van 66 procent.

België staat op de zevende plaats met een overlevingspercentage van 60 procent, eenzelfde percentage als Portugal.

Overlevingskampioen op nummer één is Frankrijk. Over een periode van vijf jaar heeft Frankrijk een overlevingspercentage van maar liefst 75 procent voor startende microbedrijven. In 2013 produceerde het land 46.549 micro-ondernemingen, waarvan vijf jaar later er 35.060 actief waren.

Het op een na succesvolste land is Zweden, waar 73 procent van de bedrijven de vijf jaar haalt. De derde plaats is voor Slowakije waar 70 procent van de bedrijfjes de eindstreep van vijf jaar haalt.

Denemarken: beperkte overlevingskans microbedrijven

Geen winnaars zonder verliezers: het meeste risico met een micro-onderneming loop je Denemarken. In 2013 werden meer dan 8.000 micro-ondernemingen opgericht, slechts 3.458 haalden de finish. En dat levert Denemarken de bedenkelijke overlevingskans van slechts 42 procent op.

Denemarken wordt op de voet gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, waar slechts 43 procent van de ondernemingen na vijf jaar na het weekeinde de deuren weer opent. Daartegenover staat weer wél dat het Verenigd Koninkrijk in absolute zin de meeste startende microbedrijven kent: 265.255 in 2013 en daar waren er vijf jaar later dus nog 114.590 van over.

Op de derde plaats van slechtst presterende landen staat Polen met een overlevingspercentage van 44 procent. Het land bracht bijna 36.000 micro-ondernemingen voort in 2013, minder dan 16.000 vierden hun vijfde verjaardag.

[activecampaign form=30]

LEES OOK: ‘Als een ondernemer krediet wil voor één espressobar en er komt een Starbucks naast, heeft hij een probleem. Met 20 espressobars is dat anders’