Spyker bereidt zich naar eigen zeggen voor op een fusie met Volta Volare, een maker van elektrische vliegtuigjes uit Portland in Oregon. De sportwagenbouwer is sinds donderdag officieel uit surseance. Volgens topman Victor Muller opent dit de weg naar de volgende stap van het bedrijf.

Samen met de Amerikanen wil hij komende jaren ,,elegante en stijlvolle (elektrische) auto’s en elektrische vliegtuigjes” gaan maken. Meer details worden nog niet prijsgegeven.

Spyker werd in december vorig jaar failliet verklaard, maar dat besluit werd later in hoger beroep vernietigd en het bedrijf kreeg weer uitstel van betaling (surseance). Het lukte Muller uiteindelijk om een regeling te treffen om schuldeisers tegemoet te komen.

Dank aan vliegtuigjesman

In een persverklaring donderdag sprak de ondernemer onder meer een woord van dank uit aan Paul Peterson, de oprichter van Volta Volare. Hij zou de afgelopen maanden voortdurend zijn blijven geloven in de redding van Spyker.

Het reddingsplan werd overigens eerder deze maand al door het gerechtshof in Leeuwarden bekrachtigd. Tegen dat vonnis tekende geen enkele partij meer beroep aan, vandaar dat de surseance donderdag officieel kon worden opgeheven.

Spyker probeerde onder leiding van Muller jarenlang voet aan de grond te krijgen als fabrikant van exclusieve sportwagens. Maar meer dan een handvol per jaar werden er niet gemaakt en het bedrijf maakte nooit een stuiver winst. Veel geld ging verloren aan een mislukt avontuur in de Formule 1 en de rampzalig verlopen overname van het roemruchte maar zieltogende automerk Saab.

Volgens Spyker rijden er in totaal ongeveer 250 auto’s van het merk op de weg.

Lees ook op Business Insider

Lees ook

Dit is de mysterieuze redder van Spyker: een piepkleine vliegtuigbouwer

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl