Prins Philip, de 95-jarige echtgenoot van koningin Elizabeth, trekt zich terug uit het openbare leven. Dit najaar legt hij zijn koninklijke taken neer. Tot die tijd neemt hij geen nieuwe uitnodigingen voor officiële bezoeken meer aan.

Dat heeft het Britse koninklijk huis donderdag bekendgemaakt.

Philip heeft nog afspraken staan tot augustus. Die bezoeken zal hij gewoon afleggen. De hertog van Edinburgh staakt ook zijn actieve werk voor de honderden organisaties waar hij lid, beschermheer of voorzitter van is. Een specifieke reden voor zijn stap terug is niet bekendgemaakt.

Eerder op de ochtend doken er berichten op dat de koninklijke staf bijeen was geroepen voor een spoedbijeenkomst. Er gingen zelfs geruchten dat Philip was overleden, maar dat werd al snel tegengesproken door Buckingham Palace.

Griekse koninklijke familie

De Britse prins werd op 10 juni 1921 geboren, volgens de overlevering op een tafel in de dinerzaal op het Griekse eiland Corfu. Hij was prins van Griekenland en Denemarken.

Zijn ouders gingen al vroeg in het leven van Philip in ballingschap. Negen jaar later scheidden zij, vanwege de gokverslaving van zijn vader. Zijn moeder raakte daardoor zo van slag, dat ze moest worden opgenomen in een inrichting. Philip bracht daardoor zijn jeugd door op kostscholen in Groot-Brittannië.

Zijn leven kreeg een andere wending toen zijn neef Earl Mountbatten hem onder zijn hoede nam. Mountbatten stelde de 18-jarige marinekadet Philip voor aan de vijf jaar jongere Elizabeth, die op slag verliefd op hem werd. Het stel trouwde in 1947. Vijf jaar later werd Elizabeth koningin van het Verenigd Koninkrijk.

Philip moest zijn carrière bij de marine opgeven en vocht voor zijn eigen identiteit binnen het koningshuis. Als prins bleef hij nauw betrokken bij het leger. Hij interesseert zich ook veel voor wetenschap, technologie en milieu. Niemand anders is zo lang gehuwd met een Britse vorst als Philip.

Onbehouwen en onbegrepen

De 95-jarige prins staat bekend als een onbehouwen man die zijn hart op de tong draagt. Hij is beroemd en berucht om zijn dikwijls pijnlijke en beledigende uitspraken. De hertog van Edinburgh ziet zichzelf echter meer als een pragmaticus die vaak verkeerd wordt begrepen. "Omdat ik de zaken niet zie zoals een romanticus, zou ik ongevoelig zijn", klaagde hij eens in een interview.

Philip vertelde eens een 13-jarige jongen die graag astronaut wilde worden, dat hij te dik was voor die toekomstdroom. Hij vroeg eens aan een Tamil-priester of hij ook terrorist was. Tegen Britse studenten in China zei hij dat ze spleetogen zouden krijgen. Ook vroeg Philip ooit aan een rij-instructeur in Schotland hoe hij tijdens het rijexamen inboorlingen van de drank hield.

Hoewel Philip geldt als bruusk en onbehouwen, geniet hij toch het respect van veel Britten.

Elizabeth blijft actief

In een verklaring liet het paleis weten dat Philip "de volledige steun van de koningin heeft". Elizabeth blijft onverminderd doorgaan met publieke optredens, daarbij ondersteund door andere leden van de koninklijke familie.

Hieronder de volledige verklaring van Buckingham Palace: