Speciaalchemiebedrijf en voedingsingrediëntenconcern DSM gaat fuseren met de Zwitserse branchegenoot Firmenich. De bedrijven worden naar eigen zeggen leider op het gebied van creatie en innovatie in voeding, beauty en welzijn.

Volgens de ondernemingen gaat het om een fusie van gelijken. Na de samensmelting zal het bedrijf verder gaan als DSM-Firmenich.

Na de fusie, die in de eerste helft van 2023 moet worden afgerond, zetelt het bedrijf met zijn hoofdkantoren in het Zwitserse Kaiseraugst en in het Limburgse Maastricht.

De huidige topbestuurders van DSM, Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze, zullen die rol ook bij het fusiebedrijf gaan vervullen. Daarbij worden ze ook verantwoordelijk voor de financiën en het operationele gedeelte.

Juridisch gezien wordt DSM een Zwitsers bedrijf. Dit betekent volgens de afspraken van het fusieakkoord dat co-CEO's Dimitri de Vreeze en Geraldine Matchett kantoor houden in het Zwitserse hoofdkantoor en ook in Zwitserland gaan wonen.

Aandeelhouders van DSM zullen 65,5 procent van het fusiebedrijf in handen krijgen. De overige aandelen zijn voor de effectenbezitters van Firmenich. Daarbij zullen de Zwitsers 3,5 miljard euro inbrengen als onderdeel van de deal. Mogelijk dat hier nog een kleine aanpassing volgt.

Op de beurs reageerden beleggers positief op het fusienieuws: het aandeel DSM noteerde kort na de opening op dinsdag bijna 10 procent hoger.

Fusiebedrijf van DSM en Zwitserse branchegenoot haalt bijna 12 miljard euro omzet

Het fusiebedrijf telt straks 28.000 werknemers wereldwijd. Daarbij is het gecombineerde bedrijf goed voor een omzet van 11,5 miljard euro.

Volgens Thomas Leysen, voorzitter van de raad van commissarissen van DSM kan het fusiebedrijf beter inspelen op de behoefte van klanten waarbij een aantrekkelijk rendement kan worden gerealiseerd. "Voor succesvolle fusies is echter meer nodig dan aanvullende capaciteiten of indrukwekkende financiën", benadrukt hij. Dat is volgens hem bij deze fusie het geval.

De bedrijven denken jaarlijks op het aangepaste bedrijfsresultaat zo'n 350 miljoen euro aan synergievoordelen te behalen door de samensmelting. Daarnaast zal de fusie zorgen voor 500 miljoen euro aan omzetstijging. Dat komt vooral door de combinatie van de voedingsactiviteiten van de bedrijven.

De fusie ondersteunt volgens een verklaring van de bedrijven ook de verwachting voor een winstgroei in de dubbele cijfers. Op termijn willen de bedrijven 5 tot 7 procent omzetgroei op eigen kracht realiseren. Daarbij wordt op een marge op het bedrijfsresultaat gemikt van 22 tot 23 procent.

De samensmelting is onderhevig aan de gebruikelijke voorwaarden. De besturen van de bedrijven staan unaniem achter de fusie. De aandelen van het fusiebedrijf worden genoteerd aan aandelenbeurs Euronext in Amsterdam.

DSM verkoopt divisie die materialen voor de auto- en elektronica-industrie levert

DSM verkoopt zijn divisie Engineering Materials. Het onderdeel dat onder andere hoogwaardige polymeren voor de auto-, elektriciteits- en elektronicamarkt produceert, wordt overgedaan aan investeerder Advent International en het Duitse chemiebedrijf Lanxess. Aan het onderdeel hangt een prijskaartje van bijna 3,9 miljard euro. DSM houdt naar verwachting zo'n 3,5 miljard euro over aan de verkoop.

DSM was al langer bezig met het afstoten van zijn materialendivisies nu het bedrijf zich meer op voedingsingrediënten en -supplementen wil richten. Onlangs verkocht het Nederlandse speciaalchemiebedrijf al een onderdeel dat beschermende materialen zoals supersterke vezels maakt. Het Amerikaanse Avient telde daar 1,4 miljard euro voor neer.

Engineering Materials is goed voor een jaarlijkse omzet van 1,5 miljard euro. Daarnaast droeg het onderdeel 334 miljoen euro bij aan het bedrijfsresultaat. Het onderdeel wordt gefuseerd met de materialendivisie van Lanxess. De overname moet in de eerste helft van 2023 zijn afgerond.

LEES OOK: Neobank Bunq doet nieuwe overname: ‘En het geld is nog niet op’