• Hoewel tijdens de coronacrisis Nederlanders tientallen miljarden euro’s extra hebben gespaard, zijn ze niet van plan om dit komend jaar massaal uit te gaan geven.
  • Uit onderzoek van de Rabobank blijkt dat slechts een vijfde verwacht dat het spaargeld die periode zal afnemen.
  • Bijna de helft verwacht komend jaar wel meer uit te geven aan zaken die door de coronamaatregelen moeilijker waren zoals vakanties, uit eten, kleding en sieraden.

De meeste Nederlanders zijn niet van plan om het vele spaargeld dat ze hebben opgepot tijdens de coronapandemie snel weer uit te geven. Dit meldt de Rabobank op basis van een onderzoek onder meer dan 1.500 mensen.

Hoewel afgelopen jaar door onder meer de lockdowns tientallen miljarden euro’s extra zijn gespaard, verwachten Nederlanders volgens de bank de komende twaalf maanden niet massaal te ‘ontsparen’.

Vorig jaar daalden de uitgaven van consumenten hard door onder meer de coronamaatregelen, waardoor mensen bijvoorbeeld niet op vakantie konden of uit eten. Cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) wezen er eerder al op dat de hoeveelheid spaargeld hierdoor flink is toegenomen.

Als mensen dat geld na de crisis weer massaal gaan uitgeven zou dat een flinke oppepper voor de economie kunnen betekenen. Maar van de ondervraagden gaf slechts een vijfde aan te verwachten dat het spaargeld binnen het huishouden zal afnemen.

Ruim een derde verwacht juist dat het spaargeld de komende twaalf maanden zal toenemen en 39 procent voorziet dat het gelijk blijft.

In het kielzog van de stijgende vaccinatiegraad gaat Europa weer langzaam ‘open’. “Toch denkt slechts 17 procent van de Nederlanders dat ze de komende twaalf maanden uitgaven inhalen die ze door de coronamaatregelen niet hebben gedaan”, vertelt Rabobankeconoom Carlijn Prins.

Meer geld voor vakanties en uit eten

Wel verwacht bijna de helft van de mensen volgens haar dat ze de komende twaalf maanden meer zullen uitgeven aan zaken die door coronamaatregelen lastiger waren. Denk aan uitgaven zoals vakantie, uit eten en drinken, kleding en sieraden.

Lees ook op Business Insider

Maar de grote meerderheid van die groep denkt uiteindelijk toch dat hun spaargeld zal toenemen of tenminste gelijk zal blijven. “Dit wijst er dus op dat ze verwachten dat deze uitgaven niet zullen leiden tot een lager spaarsaldo”, aldus Prins.

Ongeveer een derde van de Nederlanders verwacht de komende twaalf maanden op andere manieren vermogen op te bouwen, anders dan sparen, zo bleek verder uit het onderzoek. Ze gaan bijvoorbeeld beleggen, willen een huis kopen, hun huis verduurzamen of kiezen ervoor extra af te lossen op de hypotheek.

LEES OOK: Groter deel van huishoudens met inkomen van minstens €40.000 heeft minimaal €30.000 spaargeld – toename door corona