Spaarrentes zitten sinds 2023 aardig in de lift, maar het blijft zo dat de hoogste spaarrentes in Nederland vaak nog wat lager zijn vergeleken met andere Europese landen. Wie spaargeld voor langere tijd vastzet, kan in Nederland bijvoorbeeld voor een 2-jarig spaardeposito maximaal 3,7 procent rente krijgen, zo blijkt uit gegevens van de site spaarinformatie.nl.

Wie naar het buitenland kijkt, kan hogere rentes krijgen. Eind september 2023 hadden Nederlandse huishoudens ruim 10 miljard euro geparkeerd bij banken in andere eurolanden. Dat was bijna dubbel zoveel als in dezelfde maand een jaar eerder, zo bleek onlangs uit gegevens van De Nederlandsche Bank.

Sparen in het buitenland kan onder meer via het spaarplatform Raisin, dat als intermediair optreedt voor het openen van rekeningen bij banken in andere Europese landen. Woensdag kondigde Raisin een nieuwe optie aan: een spaarrekening openen bij CA Auto Bank tegen rentes van 4 procent of iets meer.

Sparen bij dochter van Franse bank tegen 4 procent rente

Dit behoeft wel enige uitleg. CA staat voor Crédit Agricole, ofwel de Franse boerenleenbank die enigszins lijkt op de Rabobank. Crédit Agricole heeft een aparte tak voor autofinanciering waar je kunt sparen. Die is juridisch gezien in Italië gevestigd en valt daarom onder de Italiaanse financiële toezichthouder.

Dit betekent dat je als spaarder wel tot 100.000 euro per persoon gedekt bent als CA Auto Bank omvalt, maar dat je in dat geval moet aankloppen bij de Italiaanse financiële toezichthouder.

De minimale inleg bij de spaardeposito's van CA Autobank is 10.000 euro en de maximale inleg 100.000 euro, zo blijkt uit de productinformatie.

De rentes die CA Autobank biedt, hebben betrekking op spaardeposito's met looptijden van 6 maanden tot 5 jaar vast. Het 6-maands deposito biedt een rente van 4 procent. De hoogste rente is die van het 2-jarige deposito, want daar krijg je 4,2 procent. Daarna dalen de rentes weer licht tot 3,9 procent voor 5 jaar vast.

Dit patroon is overigens ook bij Nederlandse banken zichtbaar als je spaargeld voor langer vastzet. Als je dat langer dan 2 jaar doet, ben je minder gunstig uit. Bij de hoogste aanbieder, Yapi Kredi Bank, levert het 2-jarige spaardeposito bijvoorbeeld 3,7 procent op en het 5-jarige spaardeposito 3,5 procent.

LEES OOK: Mag Belastingdienst in box 3 spaartaks heffen op betaalrekening waar je geen rente op krijgt? Fiscalisten zetten vraagtekens