,,Bij Spanje hebben we al eerder gezien dat het land meer verkocht dan vooraf werd aangekondigd”, aldus handelaar Arjan de Ruiter van ING. De belangstelling, weergegeven in de zogeheten bid-to-cover ratio, was volgens hem goed. Spanje gaf leningen uit met looptijden tot 2016, 2019 en 2022, waarbij de vraag tussen 2 en 3,2 keer zo groot was als het aanbod. ,,Op basis daarvan kun je zeggen dat de veiling succesvol was”, aldus De Ruiter.
Spanje betaalt over de 10-jaarslening een gemiddelde rente van 5,4 procent, circa 150 basispunten (1,5 procentpunt) minder dan bij een vergelijkbare veiling in november vorig jaar. Op de andere twee leningen bedraagt het rendement 4 tot 4,5 procent.
Fitch
De handelaar zag evenwel geen verbetering van het sentiment op de obligatiemarkt. Dat had te maken met kredietbeoordelaar Fitch, die eerder op de dag aankondigde de ratings van 6 landen, waaronder Spanje, naar verwachting in de meeste gevallen met 1 à 2 stappen te zullen verlagen.
Frankrijk verkocht leningen met looptijden van 2, 3 en 4 jaar. De bid-to-cover ratio lag daarbij tussen 2,1 en 3,4. In totaal werd er voor 18,9 miljard euro geboden op de obligaties.
De gemiddelde rente bedroeg 1,05 procent op de kortstlopende lening en 1,89 procent op de langstlopende. Ook deze rentes zijn lager dan bij eerdere vergelijkbare veilingen. ,,Dat is weer een bewijs dat de markt de verlaging van de kredietbeoordeling door S&P vorige week naast zich neer heeft gelegd'', aldus rentestrateeg Richard McGuire van Rabobank.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl