Een 24-jarige man verdient naar eigen zeggen 750 euro per dag door de sociale-prikbordsite Pinterest te spammen met fotos van jurken en laarzen.

Dat zegt de man, die zichzelf Steve noemt, in een interview met The Daily Dot. Hij heeft een netwerk van duizenden spambots, zelfstandig opererende computerprogramma’s, waarvan Pinterest er volgens hem maar één heeft geblokkeerd.

Op Pinterest kunnen gebruikers foto’s delen van dingen die ze op internet tegenkomen. Deze foto’s kun je ‘pinnen’ op je eigen prikbord en worden vervolgens gedeeld met jouw volgers. Zij kunnen jouw pins ‘liken’ of ‘repinnen’.

De spambots plaatsen via nepaccounts foto’s van artikelen op Pinterest met een link naar webwinkel Amazon. Kopen mensen het artikel door op de link te klikken, dan krijgt Steve een percentage van het verkoopbedrag via Amazons affiliate-programma.

Inkomsten verdubbelen

Steve verbloemt zijn activiteiten niet. “Het is spam, er is geen andere manier om het te verwoorden”, zegt hij tegen The Daily Dot. Hij heeft in het dagelijks leven geen negen-tot-vijf-baan. Zijn enige bron van inkomsten is het geld dat hij online verdient.

De afgelopen twee weken heeft Steve naar eigen zeggen ruim 750 euro per dag verdiend door zijn spamacties. Hij schat dat hij volgende week dat bedrag heeft verdubbeld.

Het leven van een spammer gaat echter niet over rozen. "Er zijn geen zekerheden in deze business", zegt hij. Vroeger of later verzinnen websites maatregelen waardoor het verdienmodel onderuit wordt gehaald.

Maatregelen tegen spam

Steve heeft geen spijt van zijn activiteiten. Hij probeert niemand een loer te draaien en verspreidt ook geen virussen. Hij ziet zijn werk als een waardevolle dienst die mensen helpt producten te ontdekken. "Het is niks persoonlijks, het is simpelweg business."

Pinterest zal naar verwachting maatregelen moeten nemen om het aantal spamberichten terug te dringen. Het sociale netwerk is "verreweg het makkelijkste netwerk om te spammen op dit moment", meent Steve.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl