Personeelsmanagers verwachten dat ze minder mensen in dienst zullen hebben én dat het aantal flexibele krachten zal toenemen. Maar de werknemers zien het zzp-bestaan niet zitten.

Personeelsmanagers zitten in een spagaat: ze hebben behoefte aan meer flexibele krachten, maar de werknemers willen blijven waar ze zitten. Dat blijkt uit onderzoek van salarisverwerker Raet onder ruim 1.700 werknemers in loondienst, HR-managers en bestuurders.

34 procent van de personeelsbazen ziet het gebeuren dat ze binnen een jaar minder mensen in loondienst hebben, terwijl 39 procent zich kan voorstellen dat er juist meer flexibele krachten aangetrokken kunnen worden.

Slechts 3 procent van de werknemers in Nederland wil ooit voor zichzelf beginnen, 15 procent ziet het wél zitten om een eigen baan op te bouwen. Onder jongeren is de bereidheid ook niet hoog: 64 procent wil koste wat kost wegblijven van het zzp-schap.

Van de mensen in loondienst die geen zzp-toekomst voor zichzelf zien, noemt 54 procent financiële onzekerheid als grootste obstakel. Ook arbeidsongeschiktheidsrisico’s zijn een probleem voor 45 procent.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl