De Nederlandse inflatie is sinds begin dit jaar stabiel gebleven op circa 1 procent. Spaarders die hun geld iets langer vast zetten kunnen daarmee net quitte spelen.

Bij alle zorgen van economen over de lage inflatie en de lage rentes in Europa is de situatie in Nederland redelijk overzichtelijk. Donderdag meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de gemiddelde prijsstijging in augustus 1 procent bedroeg en rond dat percentage schommelt de inflatie al sinds de start van dit jaar.

Sinds begin dit jaar zijn ook de hoogste variabele spaarrentes stabiel op 1,75 procent. Uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat spaarrentes op geld dat minder dan drie maanden vast staat, in juli gemiddeld 1,28 procent opleverden. Geen vetpot, maar nog net genoeg om de inflatie te verslaan.

Wie wat meer spaargeld heeft en boven de fiscale drempel van 21.139 euro per persoon uitkomt, krijgt te maken met de jaarlijkse heffing van van 1,2 procent in box 3. Dan moet je bij de huidige inflatie minimaal 2,2 procent rente krijgen – inflatie plus belasting in box 3 – om spaargeld zijn waarde te laten behouden.

Rente spaardeposito's

Met de rentes op spaargeld dat tussen de één en twee jaar vast staat, lukt het niet om de inflatie èn de vermogensbelasting te verslaan. Alleen bij deposito's vanaf twee jaar vast zitten rentes van 2,2 procent en hoger, blijkt uit een overzicht op de site spaarinformatie.nl.

Opvallend hierbij is dat de ranglijst van spaardeposito's tot vijf jaar wordt gedomineerd door twee banken. De Chinese staatsbank ICBC, die momenteel de hoogste spaarrentes heeft bij deposito's voor respectievelijk één, twee, drie en vier jaar. Daarnaast is er de jonge bank Knab, die onder meer een spaardeposito voor 18 maanden heeft met een rente van 1,9 procent.

ICBC is sinds 2011 in Nederland actief en richt zich selectief op spaarders, met de focus op Chinese particulieren in Nederland. In 2013 viel deze bank ook al op met een relatief hoge rente op één jarige spaardeposito's. Zie dit artikel op Z24.

Knab, een dochter van Aegon, presenteerde zich in 2012 als alternatieve bank met heldere tarieven en zonder verborgen commissies. De relatief hoge spaarrentes zijn mede bedoeld om potentiële klanten een prikkel te geven om bij Knab te gaan bankieren, liet topman René Frijters eind 2013 weten tegenover Z24.

Lees ook

Bij Knab betalen via Facebook, zo werkt het

9 dingen die fors goedkoper zijn geworden

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl