Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
1:59

Toezichthouder De Nederlansche Bank (DNB) heeft al bijna 10.000 spaarders van de omgevallen Amsterdam Trade Bank schadeloos gesteld tot een bedrag van maximaal 100.000 euro via de depositogarantieregeling, zo meldt de NOS.

In totaal stond er van 23.000 spaarders een bedrag van 700 miljoen euro uit bij Amsterdam Trade Bank. Voor zover spaarders meer dan 100.000 euro gestald hadden bij de failliete bank, moeten ze zich bij de curatoren melden als schuldeiser. Het is niet zeker dat ze het spaargeld boven de 100.000 euro terugkrijgen.

De Amsterdam Trade Bank is een Nederlandse dochter van de Russische Alfa Bank en werd afgelopen maand is failliet verklaard. Curator Toni van Hees verklaarde dat Britse en Amerikaanse sancties de bank uiteindelijk fataal werden.

De bank had zelf een aanvraag ingediend voor een bankroet, wat vervolgens door de rechtbank in Amsterdam is uitgesproken.

Leveranciers van bijvoorbeeld software konden door de strafmaatregelen niet langer zaken doen met ATB, waardoor het heel moeilijk was om nog verder te gaan met bankieren. Daarnaast weigerden de grote Nederlandse banken betalingsopdrachten uit te voeren van ATB, schreef toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) aan het ministerie van Financiën.

ATB bestond sinds 1994 en er werkten volgens de eigen website van de bank ongeveer 150 mensen. Moederbedrijf Alfa Bank is een grote Russische bank die werd opgericht door de Russen Petr Aven en Michail Fridman. Zij staan op de sanctielijst van de Europese Unie omdat ze bij de kring van Poetin-vertrouwelingen zouden horen.

Fridman heeft een belang tussen de 25 en 50 procent in Amsterdam Trade Bank

LEES OOK: Door sancties getroffen Russische oligarch Mikhail Fridman zegt dat hij ‘praktisch onder huisarrest’ staat en thuis moet eten omdat zijn creditcards zijn geblokkeerd