De Nederlandse inflatie steeg in april tot 1,2 procent. Variabele spaarrentes liggen nog wel hoger dan de inflatie, maar het verschil wordt kleiner.
De gemiddelde prijsstijging lag in april op 1,2 procent, vergeleken met een jaar eerder. Dat bleek uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het inflatiecijfer van april is beduidend hoger dan dat van maart, toen de inflatie op 0,8 procent lag. In februari bedroeg de gemiddelde prijsstijging respectievelijk 1,1 procent en in januari 1,4 procent.
Hogere brandstofprijzen, Pasen in april
Als belangrijkste redenen voor de hogere inflatie noemt het CBS de stijging van brandstofprijzen, vliegtickets en vakantieaccomodaties.
Brandstofprijzen stegen in april, ten opzichte van een maand eerder, met 1,8 procent. Benzine was gemiddeld 2,3 procent duurder en diesel een half procent, zo blijkt uit de gegevens van het CBS.
Wat betreft de vakantiekosten speelde volgens het CBS mee dat Pasen dit jaar volledig in april viel en afgelopen jaar niet. De seizoensgebonden hogere prijzen van vliegtickets en vakantieaccomodaties vielen daardoor afgelopen april relatief hoog uit.
Sparen en inflatie
Sinds augustus 2013 is de Nederlandse inflatie fors gedaald van 2,8 procent naar het huidige niveau van 1,2 procent. Voor spaarders was dat prettig, want die zagen zich gedurende een groot deel van afgelopen jaar geconfronteerd met een inflatie die boven het niveau van de hoogste variabele spaarrentes lag.
Een hoge inflatie is nadelig voor spaarders want die tast de koopkracht van spaargeld aan. Sinds oktober vorig jaar ligt de hoogste variabele spaarrente weer boven het niveau van de inflatie. Afgelopen maart bedroeg dit verschil bijna één procentpunt.
De hoogste spaarrentes zijn de afgelopen maand redelijk stabiel gebleven op 1,75 procent, waarmee het verschil met de inflatie op 0,55 procentpunt uitkomt.
Wie spaargeld heeft dat boven de vrijstelling voor de vermogensheffing in box 3 uitkomt, moet ook rekening houden met de fiscale heffing van 1,2 procent. Tel je die bij het huidige inflatieniveau van 1,2 procent op, dan is een spaarrente van 2,4 procent nodig om spaargeld waardevest te houden. Daarvoor moet het momenteel minimaal zo'n drie jaar vast staan op een spaardeposito.
Lees ook
Sparen en beleggen: wat roomt de fiscus af over 2013?
We plunderen onze spaarrekening om extra af te lossen op de hypotheek
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl