De S&P 500-index is donderdag op Wall Street voor het eerst boven de 4000 punten gestegen.

Beleggers zijn optimistisch over het nieuwe steunpakket van de Amerikaanse president Joe Biden.

Ook het economisch herstel van de coronacrisis en positieve geluiden uit de chipsector voegden toe aan de positieve stemming.

De breed samengestelde S&P 500-index is donderdag op Wall Street voor het eerst boven de 4000 punten gestegen.

Ook op het Damrak werden eerder op donderdag records geboekt. De AEX sloot op de hoogste stand ooit: 708,43 punten. Daarmee is het oude hoogtepunt uit het jaar 2000 van de internetzeepbel uit de boeken.

Beleggers zijn optimistisch over het economisch herstel van de coronacrisis en het nieuwe steunpakket van ruim 2 biljoen dollar van de Amerikaanse president Joe Biden. Daarnaast zorgde een forse toename van de bedrijvigheid in de industrie van de eurozone, die in maart het hoogste niveau in bijna 24 jaar bereikte, eveneens voor optimisme bij beleggers.

Verder gaat het goed met de chipsector. Bedrijven uit de sector gingen in New York stevig omhoog, mede dankzij zeer positieve vooruitzichten van chipconcern Micron Technology. Ook in de AEX sloten vooral de chip- en techbedrijven donderdag met winst.

S&P 500 bereikte 4.000 punten veel sneller dan 3.000 punten

De S&P 500 eindigde met een plus van 1,2 procent op 4019,87 punten. Het duurde ongeveer anderhalf jaar om het gat vanaf de 3000 punten te dichten en vijf jaar voor de graadmeter om van 2000 naar 3000 punten te gaan.

De Dow-Jonesindex won 0,5 procent tot 33.153,21 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 1,8 procent tot 13.480,11 punten.

Vrijdag blijven de Amerikaanse beurzen net als die in Europa dicht wegens Goede Vrijdag, maar wordt nog wel het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid openbaar. Er wordt verwacht dat de banengroei in ’s werelds grootste economie in maart sterk is gegroeid.

Donderdag bleek nog wel dat de uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten vorige week onverwacht zijn gestegen, maar werd ook bekend dat de Amerikaanse industrie vorige maand het sterkst is gegroeid in meer dan 37 jaar.

Positieve geluiden uit de chipsector

Micron kreeg er 4,8 procent bij. Behalve positieve kwartaalcijfers en vooruitzichten waren er ook berichten dat Micron interesse zou hebben om de Japanse branchegenoot Kioxia over te nemen voor circa 30 miljard dollar.

Ook Western Digital (plus 6,9 procent) zou interesse in die onderneming hebben. Andere chipbedrijven als Intel, Advanced Micro Devices (AMD), Qualcomm en Broadcom stegen tot bijna 4 procent. Amazon, Google-moeder Alphabet, Microsoft, Apple en Facebook wonnen tot meer dan 3 procent.

Farmaceut Johnson & Johnson werd 1 procent lager gezet. Door een fout in een Amerikaanse fabriek zijn 15 miljoen doses van het coronavaccin van het bedrijf niet te gebruiken.

Ford Motor (min 0,7 procent) staakt tijdelijk de productie van zijn pick-uptrucks in twee fabrieken vanwege het chiptekort in de auto-industrie. De pick-uptrucks zijn Fords meest winstgevende automodel.

De euro was 1,1772 dollar waard, net als bij het slot in Europa. Een vat Amerikaanse olie werd 3,2 procent duurder op 61,33 dollar. Brentolie klom 2,7 procent in prijs tot 64,62 dollar per vat. Oliekartel OPEC en zijn bondgenoten zoals Rusland hebben aangekondigd vanaf mei de olieproductie weer te gaan verhogen.

LEES OOK: Blik op je Geld: lage rente feest voor je hypotheek, pijnlijk voor je spaargeld