• Kunstmatige intelligentie speelt een steeds grotere rol bij sollicitatieprocedures.
  • Multimedia-kunstenaar Carrie Sirija Wang waarschuwt voor de gevolgen daarvan via een fictief sollicitatiegesprek met een AI-recruiter dat je zelf kunt voeren.
  • Wang vreest dat artificial intelligence (AI) zal worden gebruikt als controle- en onderdrukkingsmiddel op de werkvloer.

“Hoe is je relatie met je moeder?”, is niet direct een vraag die je zou verwachten tijdens een sollicitatiegesprek.

Maar in een wereld waarin kunstmatige intelligentie een belangrijke rol gaat spelen bij sollicitatieprocedures zouden dit soort bizarre en sociaal ongepaste vragen weleens normaal kunnen worden. Dat stelt een digitale kunstenaar die wil waarschuwen hoe de toekomst eruit kan zien als we niet opletten.

In het nieuwe interactieve online-project ‘An Interview With Alex‘ toont de in China geboren en in New York woonachtige multimedia-kunstenaar Carrie Sijia Wang een wereld waarin het sollicitatiegesprek wordt gehouden door een AI-recruiter.

AI-recruiter analyseert je gezicht tijdens sollicitatiegesprek

In zo’n 12 minuten tijd analyseert Alex je gezichtsuitdrukkingen, spraakpatroon, oplossingen die je geeft voor abstracte puzzels en je antwoorden op persoonlijke en opdringerige vragen zoals hierboven.

Wang zegt tegen Business Insider dat de vragen gebaseerd zijn op een beroemd onderzoek waarin mensen intimiteit met elkaar moeten creëren door elkaar 36 persoonlijke vragen te stellen.

Het doel van Alex is om te bepalen of je bij het fictieve bedrijf Open Mind past. Daarbij zegt hij onheilspellend dat dit “het grootste, en op korte termijn het enige, algemene bedrijf ter wereld is.”

Alex vertelt je dat Open Mind speelsheid, verbinding, openheid en positiviteit erg belangrijk vindt en op zoek is naar “mini-gamers” om kleine games te winnen waar het bedrijf op een onduidelijke manier mee geholpen wordt. Je hoeft je geen zorgen te maken, omdat je “volledig beschermd wordt tegen de gevolgen van je acties”.

“Het project neemt bedrijven op de hak die veel nadruk leggen op het belang van optimisme”, zegt Wang tegen Business Insider.

De rol van kunstmatige intelligentie op de werkvloer wordt groter

Wang zegt dat ze het project aan het begin beschouwde als “speculatieve fictie” en dat het allemaal wat vergezocht leek, maar dat ze zich tijdens haar research realiseerde dat het inzetten van kunstmatige intelligentie in het sollicitatieproces en management op zichzelf “al behoorlijk raar en absurd is”.

Ze haalt daarbij voorbeelden aan van klachten van Uber-chauffeurs die worden gemanaged door een algoritme.

Naarmate de rol die artificiële intelligentie speelt op de werkvloer groter wordt, rijst ook de vraag hoe toepassingen precies werken en voor wie.

“AI neemt de vooroordelen over van zijn makers en oogt voor de gebruiker vaak als een black box. Daardoor gedraagt kunstmatige intelligentie die wordt ingezet voor personeelsdoelen zich vaak als controle- en onderdrukkingsmiddel op de werkvloer”, schrijft Wang in een blog.

Hoewel voorstanders zeggen dat AI een eind maakt aan menselijke vooroordelen en discriminatie tijdens het sollicitatieproces, waarschuwen tegenstanders juist dat AI-toepassingen net zo bevooroordeeld zijn als de mensen door wie ze gevoed worden en in sommige gevallen juist leiden tot meer discriminatie van medewerkers.

Zelf de uitdaging aan gaan? Probeer hier zelf het AI-sollicitatiegesprek om te kijken of je wordt aangenomen bij Open Mind.

Aaron Holmes heeft bijgedragen aan dit verhaal.

Lees meer over kunstmatige intelligentie: