In Spanje lijkt het er weer op dat niet snel een meerderheid zal worden gevonden in het parlement. Bij de parlementsverkiezingen van zondag is de PSOE van de sociaaldemocratische premier Pedro Sánchez de grootste politieke partij van Spanje gebleven. Maar er is geen overtuigende meerderheid voor het linkse of rechtse blok.

Bij de parlementsverkiezingen van zondag kwam de PSOE uit 28 procent van de stemmen, goed voor 120 van de 350 zetels. Dat zijn er drie minder dan een half jaar geleden en ook nu dus lang niet genoeg voor een meerderheid. De conservatieve Partido Popular (87 afgevaardigden) en de rechts-nationalistische partij Vox (van 24 naar 52) waren de echte winnaars.

De problemen om een bestendige regering te vormen zijn door de vierde stembusgang in vier jaar alleen maar groter geworden. De lijsttrekkers van de PSOE en de volkspartij PP sloten samenwerking voor de verkiezingen al uit. Met Vox kan Sánchez helemaal niet door een deur.

Liberalen gemarginaliseerd, linkse coalitiepartner levert fors in

Na de stembusgang eind april slaagde Sánchez er al niet een kabinet te smeden met voldoende steun in het parlement. De versplintering is nu alleen maar toegenomen. De linkse Unidas Podemos, een potentiële coalitiepartner van de PSOE, leverde fors in en kwam uit op 35 zetels.

De liberale Ciudadanos werd zelfs gemarginaliseerd en hield slechts tien afgevaardigden over. Dat waren er 57. Verscheidene partijen zijn straks voor het eerst vertegenwoordigd in het ‘Congreso de los Diputados’, waaronder de nieuwe links-georiënteerde beweging Más Pais. Er komen zeventien partijen in het nieuwe parlement. Vier van die fracties hebben slechts een zetel en drie partijen behaalden twee zetels.

De Spaanse media zagen het onheil van de nieuwe verkiezingen al aankomen. "Onzekerheid" (El Pais), "Misnoegen" (El Mundo) en "Politieke file" (Heraldo) vatten ze de situatie samen in de krantenkoppen. Sánchez zag een lichtpuntje door aan te kondigen dat hij de komende 48 uur de leiders van de PP, UP en liberalen gaat voorstellen de "blokkade te beëindigen". Een gesprek met Vox, die hij als ultrarechts bestempelde, gaat hij niet aan.

'Bal in handen van Sanchez'

Sanchez gaat maandag de leiders van de andere Spaanse partijen bellen over de uitslag van de verkiezingen. De premier zei dat zijn doel is om een "stabiele progressieve regering te vormen".

Pablo Casado, de leider van de rechts-conservatieve Partido Popular, die de tweede partij is geworden met 87 zetels, zei dat zijn partij klaar is om verantwoordelijkheid te nemen, maar dat de bal in handen van Sanchez ligt. Volgens Casado leidt de uitslag er toe dat het vormen van een nieuwe regering moeilijker is geworden.

Santiago Abascal, leider van de grote winnaar, het uiterst rechtse Vox, zei in een reactie te streven naar een "patriottistisch alternatief" voor het land. Vox werd de derde partij van het land en krijgt 52 zetels in het nieuwe parlement.

LEES OOK: Om deze redenen is Gibraltar bij de Brexit een nog heter hangijzer dan de Noord-Ierse grens