Het lijkt dé hype van dit festivalseizoen: snelle planga’s, oftewel zonnebrillen met een flitsend montuur.

Dat allemaal dankzij een hit van rapper Donnie.

De Amsterdammer, bijgenaamd ‘De Fenomeen’, plaatst in maart een filmpje op Instagram waarin hij een opvallende zonnebril draagt. Enkele weken later brengt hij het nummer Snelle Planga uit, inclusief videoclip.

Een hype is geboren.

De video is inmiddels bijna 1 miljoen keer bekeken en het aantal zoekopdrachten naar de straattaalterm is de lucht ingeschoten.

Maar wat is nu precies een snelle planga? Het zijn opvallende zonnebrillen, waarvan de glazen reflecteren en vaak in elkaar overlopen. Ze zijn geliefd bij jongeren die op willen vallen bij evenementen.

"Snelle planga's zijn echt een festivalding", zei Donnie onlangs tegen het AD. "Voor mij is het een lekker gestroomlijnde bril. Dat je echt even twee keer moet kijken wat voor bril iemand heeft."

Er zijn inmiddels meerdere webshops die de gekke zonnebrillen verkopen. Zo is snelleplangas.nl van ondernemer Don Vos sinds 1 april in de lucht. “Ik was laatst zelf op een festival, daar zag ik heel veel van onze brillen rondlopen”, zegt hij tegen De Telegraaf. Vos importeert de expres lelijke brillen uit China.

Wat zijn nu populaire modellen? Een overzicht van de klassiekers, van snelle planga's, hele snelle planga's tot bliksemsnelle planga's.


De absolute klassieker: een gestroomlijnd montuurtje met doorlopende glazen. Ziet er flitsend uit, maar of je er veel door kunt zien is een tweede.

vlotte mannen #21diner #snelleplanga #vlotmontuurtje

Een bericht gedeeld door Freek Kampschreur (@freek_ert) op


Met deze vlugge planga houd je anderen een spiegel voor.

#snelle #snelleplanga

Een bericht gedeeld door Patrick van Wijk (@pvanwijk80) op


Past niet in je broekzak, maar deze laskap-planga biedt wel haarscherp zicht bij fel zonlicht. Extra voordeel: je hoeft je neus niet meer in te smeren.

Tip v/d dag. De enige remedie tegen de Tropiaansche Temperatuur: De laskap montuur

Een bericht gedeeld door DE FENOMEEN 🏆 (@maradonnie) op


Als je belt met het jaar 2183, dan lopen ze allemaal met dit robotmontuurtje rond.


Met dit montuur ga je 300 kilometer per uur. Of om met Donnie te spreken: "Sneller dan Usain Bolt op speed."


Een kattig montuurtje voor de vrouwelijke festivalganger, al is-ie natuurlijk ook prima geschikt voor mannen, transgenders en alle andere labels.

YOU ARE MY KING🧡 #ballonballon #snelleplanga

Een bericht gedeeld door ☆ YJ. ☆Rotterdam (@12yve12) op


Dit hoekige model is niet heel gestroomlijnd, maar wel perfect om razendsnel mee te pokeren. "Vandaag gepokerd, eergister gewonnen."

Vandaag gepokerd eergister gewonnen #snelleplanga

Een bericht dat is gedeeld door @ toon.os op


En waarom zou je het bij een exemplaar houden? Er passen er best meerdere tegelijk op je hoofd. Pas op dat je niet geflitst wordt!


Nog niet genoeg van snelle planga's? Bekijk dan de videoclip van Donnie: