Het smelten van het ijs van de Noordpool zal grote economische gevolgen hebben, die nu nog worden onderschat. Dat stellen onderzoekers van de Erasmus Universiteit en Cambridge University in een woensdag gepresenteerd rapport.

De onderzoekers waarschuwen voor de grote hoeveelheid methaan die vrijkomt door het smeltende ijs. Dat gas versnelt de opwarming van de aarde, waardoor de mediane temperatuur 15 tot 35 jaar eerder met 2 graden Celsius kan zijn gestegen dan eerder werd aangenomen. De kosten van de opwarmende aarde nemen daarmee volgens hun modellen met zo’n 60 biljoen dollar (45 biljoen euro) toe.

,,De wereldwijde impact van een opwarmende Noordpool is een economische tijdbom”, aldus duurzaamheidshoogleraar Gail Whiteman van de Erasmus Universiteit. Volgens de onderzoekers komt ongeveer 80 procent van de kosten van de opwarmende aarde op het bordje van ontwikkelingslanden. Juist daar zullen door de opwarming van de Noordpool meer extreme weersomstandigheden, overstromingen, droogte en gezondheidsproblemen voorkomen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl