Samsung staat niet langer boven aan de lijst van grootste smartphoneverkopers in China. Het Zuid-Koreaanse bedrijf moet de eerste plaats afstaan aan het Chinese Xiaomi. 

Dat meldt marktonderzoeker Canalys maandag.

Volgens de schattingen van Canalys werden er in China tussen april en juni van dit jaar 15 miljoen smartphones van Xiaomi verstuurd naar consumenten. Dat is fors meer dan vorig jaar, toen er in dezelfde periode zo’n 5 miljoen werden verkocht.

Samsung ziet de verkopen in China juist teruglopen. Wist het Zuid-Koreaanse concern vorig jaar nog zo’n 15,5 miljoen telefoons te verkopen in die periode op de Chinese markt, nu is dat aantal teruggezakt tot 13,2 miljoen telefoons. Samsung en Xiaomi hebben daarmee een marktaandeel in handen van respectievelijk 14 en 12 procent.

De top 5 van grootste smartphoneverkopers in China voor de periode april, mei en juni ziet er volgens Canalys zo uit:

1. Xiaomi (14,99 miljoen)

2. Samsung (13,23 miljoen)

3. Lenovo (13,03 miljoen)

4. Yulong (12,72 miljoen)

5. Huawei (11,86 miljoen)

De overige fabrikanten verkochten bij elkaar nog zo'n 42,7 miljoen toestellen.

Xiaomi nog onbekend in Europa en VS

In Europa en de Verenigde Staten is Xiaomi nog steeds een relatief onbekende smartphonefabrikant. Slechts 3 jaar geleden bracht het bedrijf voor het eerst een smartphone uit. Toch mag Xiaomi zich nu tot de 5 grootste smartphonefabrikanten ter wereld rekenen.

Dat we Xiaomi nog niet kennen is niet zo vreemd, in het tweede kwartaal van dit jaar werd 97 procent van de toestellen in China verkocht. In de tweede helft van dit jaar wil Xiaomi de smartphonemarkt van Indonesië, Mexico, Rusland, Thailand en Turkije gaan veroveren.

Grootste smartphonemarkt

China heeft de grootste smartphonemarkt van de wereld. Onderzoekers denken dat het succes van Xiaomi zeker te maken heeft met de prijzen die het bedrijf hanteert voor een smartphone.

Xiaomi's smartphones zijn een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld de telefoons van Samsung, Huawei en Apple, maar doen qua prestaties niet voor de concurrentie onder.

Lees ook

5 redenen waarom Samsung minder winst maakt

Baas Xiaomi: ik lijk helemaal niet op Steve Jobs

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl