Het Nederlandse bedrijf One Hundred restrooms introduceert met een urinoir dat tijdens het toiletbezoek aangeeft of je wel of niet genoeg gedronken hebt die dag. Ook kun je via een digitaal scherm tips krijgen over hoe je je vochtniveau op peil kunt brengen of houden.

Naast slimme lampen, gordijnen, deurbellen en TV’s krijgen we nu ook slimme urinoirs. Ook deze moeten het leven van de gebruiker positief beïnvloeden, alleen niet door een handeling te automatiseren.

Plassen moet je bij dit voor publieke ruimtes bedoelde urinoir nog steeds zelf doen. Het unieke aan dit urinoir is dat het aan de hand van de chemische samenstelling van de urine meet of de plassende persoon wel voldoende gehydrateerd is.

Foto: One Hundred Restrooms
Foto: One Hundred Restrooms

Binnen enkele seconden nadat iemand aan zijn plasje is begonnen, krijgt hij (en binnenkort ook zij) belangrijke gegevens op een scherm naast of boven het urinoir te zien.

Als hieruit komt dat de hydratatie te laag is, kan de persoon na het toiletbezoek direct een bekertje water nuttigen. Dat wordt aangeboden als onderdeel van het betaalde toiletbezoek.

Foto: One Hundred Restrooms
Foto: One Hundred Restrooms

Volgens bedenkers is de inzet ervan een belangrijke stap om te werken aan een verbeterde gezondheid.

Uit onderzoek blijkt dat 90 procent van de mensen te weinig water drinkt en daardoor allerlei problemen kan ondervinden. Dit gaat van een slecht humeur tot verminderde productiviteit en hoofdpijn.

Het urinoir werd door One Hundred restrooms in samenwerking met de Spaanse startup Kamleon en fabrikant van badkamermeubels Roca ontwikkeld.

Kamleon is in deze verantwoordelijk voor de hard- en software die de chemische analyse van de urine doet. Roca plaatste de technologie in een van hun bestaande producten.

Op dit moment is de slimme plaspot te vinden in het treinstation van Barcelona Sants. Het doel is om dit uit te breiden naar zoveel mogelijk Europese locaties.

Foto: One Hundred Restrooms
Foto: One Hundred Restrooms

En daarbij worden de dames ook niet vergeten, want Kamleon werkt op dit moment aan nieuw model van een slim urinoir voor vrouwen. Ook kijkt het naar de mogelijkheid om de technologie uit te breiden zodat er meer mee gemeten kan worden.

One Hundred restrooms verwacht dat mensen in de loop van 2023 hun hydratatieniveau kunnen checken tijdens een tankbeurt bij een van de TotalEnergies-stations in Nederland, alsook winkelcentra in België en Stockholm.

LEES OOK: 8 simpele tips om je immuunsysteem te versterken