De spanning in Brussel is inmiddels om te snijden: de Europese leiders hebben een hele nacht doorvergaderd, maar zijn nog niet tot een beslissing gekomen over de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

Frans Timmermans is dus nog in de running, maar voorlopig worden er nog geen knopen doorgehakt. Dinsdagochtend om 11 uur wordt er namelijk pas verder gepraat. Eerst is het tijd voor rust.

Premier Mark Rutte hoopt dat “de tijd zijn werk doet” en de onderhandelingen over de verdeling van topfuncties na hervatting morgenochtend resultaat opleveren. “Het gaat niet heel snel, maar het is ook ongelooflijk ingewikkeld”, zei hij volgens persbureau ANP na een avond, nacht en ochtend van beraadslagingen van de 28 EU-leiders.

Wat hij ondertussen gaat doen? “Een dutje.” En dat is verstandig, want een tekort aan slaap maakt je niet bepaald scherper.

Sterker nog, als je vermoeid aan de onderhandelingstafel gaat zitten, zou dat er weleens voor kunnen zorgen dat je dingen vergeet, minder effectief bent en sneller geïrriteerd raakt.

Een tekort aan slaap heeft een hoop nadelen. Deze dingen ondervind je op de korte termijn:


Vermoeide mensen kunnen hun impulsen moeilijker onderdrukken, waardoor ze ongezonde keuzes maken en aankomen.

Foto: Thomas Peter/Reuters

Als je te weinig hebt geslapen, is het moeilijk om nee te zeggen tegen ongezond eten en wordt het moeilijker om je impulsen te onderdrukken. Onderzoekers denken dat een verstoorde hormoonbalans de schuldige is.


Mensen voelen zich eenzamer nadat ze een nacht hebben wakker gelegen - en daardoor slapen ze nog slechter.

Foto: Etienne Oliveau/Getty Images

Onderzoekers hebben ontdekt dat jongeren met slaaptekort minder sociaal contact hebben met anderen, en dat mensen die aangeven dat ze een slaaptekort hebben, ook vaker zeggen dat ze zich eenzaam voelen. Om het allemaal nog wat erger te maken, slapen eenzame mensen ook slechter, waardoor je in een soort vicieuze cirkel terechtkomt.


Als je slaperig bent, is het moeilijker om dingen te onthouden: je kortetermijngeheugen gaat eraan.

Foto: CHAjAMP/Shutterstock

Slaperige leerlingen hebben het vaak moeilijk. Daarom hebben sommige Amerikaanse middelbare scholen besloten om een uur later te beginnen. Omdat kinderen vaak pas wat later op de dag op gang komen, zou dat beter zijn voor hun prestaties. Twee Nederlandse middelbare scholieren hebben dat met een experiment ook onderzocht op hun eigen school.

Maar een slaaptekort heeft niet alleen effect op het geheugen van kinderen - ook op dat van volwassenen. Meerdere onderzoeken hebben al uitgewezen dat het voor volwassenen met een slaaptekort moeilijker is om nieuwe woorden te onthouden en om nieuwe vaardigheden aan te leren.


Maar een slaaptekort is ook niet goed voor je langetermijngeheugen.

Foto: REUTERS/Han Jae-Ho

Slaaptekort kan er bij ouderen voor zorgen dat hun brein verandert en hun langetermijngeheugen verslechtert. Bij volwassen kan slaaptekort er ook voor zorgen dat ze dingen minder goed onthouden. Al in 1924 viel het wetenschappers op dat mensen die genoeg hadden geslapen, minder dingen vergaten.


Als je te weinig hebt geslapen, ben je sneller geïrriteerd.

Foto: Mintybear/Shutterstock

Na een korte nacht zijn mensen een stuk sneller geïrriteerd (ja, ook jij), en onderzoek wijst uit dat mensen sneller van hun stuk worden gebracht door kleine dingen die misgaan op hun werk.


Hoe langer mensen niet slapen, hoe slechter ze kunnen zien. Sommige mensen hallucineren zelfs als ze extreem moe zijn.

Foto: Shutterstock/TroobaDoor

Vermoeidheid heeft zelfs invloed op de spieren van je oog. Na een paar korte nachten, kun je last krijgen van tunnelvisie en kan het zijn dat je dubbel of wazig ziet. Hoe langer je op bent, hoe moeilijker je ogen het krijgen, totdat je gaat hallucineren.


Mensen met een slaaptekort reageren trager.

via GIPHY

Een slaaptekort heeft een aanzienlijke impact op je reactiesnelheid. Uit onderzoek onder atleten en militairen in opleiding blijkt dat ze moeite hadden met het nemen van beslissingen en trager reageerden als ze moe waren.


Het is dan ook geen verrassing dat je wat onhandiger bent als je moe bent.

Foto: Thomson Reuters

Als je een korte nacht achter de rug hebt, ben je waarschijnlijk niet op je best. Dat bleek ook uit een onderzoek onder artsen, die tijdens operaties na een slapeloze nacht 20 tot 32 procent meer fouten maakten. Ook mensen die sporten doen waarbij ze hun coördinatievermogen hard nodig hebben - schieten, zeilen of fietsen - maken meer fouten als ze slecht geslapen hebben.


Je immuunsysteem werkt minder goed als je moe bent.

Foto: Shutterstock

Je immuunsysteem is best handig - als je je snijdt heb je niet meteen een ontsteking, en als je in de trein naast iemand zit die verkouden is, ben jij vaak de volgende dag nog zo fit als een hoentje. Maar langdurig slaaptekort - of zelfs één slechte nacht - kunnen ervoor zorgen dat je immuunsysteem minder goed werkt. Volgens dit onderzoek worden mensen met slaaptekort drie keer zo snel verkouden. Slaaptekort kan er zelfs voor zorgen dat vaccinaties minder goed werken.


Als je moe bent, heb je minder zin in seks.

Foto: Lolostock/Shutterstock

Testosteron is erg belangrijk voor je libido - zowel bij mannen als bij vrouwen. Als je slaapt, gaat je testosteronniveau omhoog, en als je wakker bent daalt dat niveau weer. Slaaptekort kan er daarom voor zorgen dat je libido lager wordt.


Vermoeidheid wordt ook gelinkt aan het nemen van slechte financiële beslissingen.

Foto: Reuters

Ben je van plan om te gaan beleggen? Misschien is het beter om dat even uit te stellen totdat je je helemaal fris en fruitig voelt. "Als je één nacht slecht slaapt, heeft dat al invloed op de hoeveelheid risico's die je bereid bent te nemen", concludeerden wetenschappers.

Uit ander onderzoek blijkt dat een ernstig slaaptekort er ook voor zorgt dat mensen simpele procedures op hun werk niet meer goed kunnen opvolgen. Volgens wetenschappers heeft een slaaptekort er mede toe geleid dat de spaceshuttle Challenger vlak na de lancering explodeerde.


Als je moe bent, raak je sneller afgeleid.

Foto: Rawpixel.com / Shutterstock

"Taken waarbij je je aandacht hard nodig hebt, lijken moeilijker te worden als je slecht hebt geslapen", schrijven wetenschappers hier. Als je alert wil zijn, is een goede nachtrust een vereiste. Anders blijft je brein een beetje slapen en kun je je niet goed concentreren.


Het is na een paar korte nachten ook moeilijker om te praten.

Foto: Chris McGrath/Getty Images

Als je écht heel slecht geslapen hebt, wordt het moeilijker om een gesprek te voeren - het is een beetje alsof je te veel alcohol hebt gedronken.

"We hebben vrijwilligers 36 uur lang wakker gehouden, en het viel ons op dat ze tijdens gesprekken terugvielen op herhalingen en clichés. Ze praatten langzaam, monotoon en onduidelijk", is in dit onderzoek te lezen. "Het lukte ze niet om zich goed uit te drukken."


Van slaapgebrek krijg je hoofdpijn.

Foto: leungchopan/Shutterstock

Wetenschappers zijn er nog niet helemaal achter waarom je hoofdpijn krijgt als je te weinig hebt geslapen, maar het valt ze al langer dan een eeuw op. Migraine kan getriggered worden door slapeloze nachten, en 36 tot 58 procent van de mensen met slaapapneu wordt wakker met hoofdpijn.

Lauren Friedman werkte mee aan een eerdere versie van dit artikel.


Lees meer over hoe je hersenen werken: