Sipko Schat, de topbestuurder bij Rabobank die verantwoordelijk was voor de afdeling waar de Libor-fraude plaatsvond, krijgt 884.000 euro mee.

Dat is de uitkomst van een arbitrageprocedure, meldt RTL Nieuws vrijdag.

De 53-jarige Schat besloot media november terug te treden uit de raad van bestuur van Rabobank, een functie die hij sinds 2006 uitoefende.

Bij de bank zwaaide hij tot voor kort de scepter over de divisie voor grote zakelijke klanten bij Rabo International. Dit was de tak waar de omvangrijke rente-manipulatie heeft plaatsgevonden, van rentes die banken onderling rekenen (Libor en Euribor).

Boete voor Rabobank

Rabobank moest een boete van 774 miljoen euro betalen voor het schandaal rond de manipulatie van de bancaire rentes. Topman Piet Moerland besloot meteen op te stappen.

De raad van commissarissen sprak aanvankelijk zijn vertrouwen uit in Schat, maar vond daarvoor geen steun bij de lokale kantoren van Rabobank. Daarop besloten de commissarissen alsnog afscheid te nemen van de bestuurder.

Vergoeding Sipko Schat

Rabobank begon een arbitrageprocedure om vast te stellen wat een redelijk afvloeiingsvergoeding zou zijn. De uitkomst is dat Schat een jaarsalaris meekrijgt, bijna 9 ton dus.

Daarmee houdt Rabobank zich aan de code banken, terwijl het voor bestuurders als Schat die al lang werkzaam zijn bij de bank normaal gesproken de kantonrechtersformule toepast. Op basis van die formule zou Schat recht hebben op een ontslagvergoeding van 1,989 miljoen euro, becijferde RTL.

Nieuwe baan: toezichthouder bij OCI

Schat is zelf ondertussen ergens anders aan de slag gegaan. Vorige maand werd hij benoemd tot niet-uitvoerend bestuurder van kunstmestproducent OCI. Hij krijgt een adviserende rol bij de grootste maker van kunstmest ter wereld.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl